10 nyomos érv, hogy miért mozogj rendszeresen
2020. 02. 06.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ha egy héten legalább kétszer, ha nem háromszor végzel valamilyen testmozgást, akkor nem csak a közérzeted lesz jobb, de tested is jobban fog működni. Hogy milyen pozitív hatásai vannak a mozgásnak? Íme, 10 példa, ha eddig még nem sikerült volna meggyőzni.

1. Vérnyomás

Ha elkezdesz mozogni, akkor nem csak a végtagjaidat, de a vénáidat és ereidet is munkára fogod. Bizonyított tény, hogy elég mindössze napi fél óra intenzívebb mozgás annak érdekébe, hogy vérnyomásod rendbe hozd, így nagy mértékben csökkentheted a stroke és szívinfarktus kialakulásának esélyét is.

 

2. Kreatívabb leszel

Biztos te is tapasztaltad már, hogy egy kiadósabb edzés után még az agy is jobban működik. Ha nem, akkor próbáld ki! A tudományos magyarázat erre annyi, hogy sportolás közben megnövekedett oxigénellátás elképesztő módon segíti a gondolatok szabad áramlását.

 

3. Edzés=boldogság

Agyad dopamintermelését úgy fokozhatod a leggyorsabban, ha mondjuk felkapsz egy futócipőt, és nyakadba veszed a legközelebbi erdei, vagy városi futópályát. Miért is jó, ha dopamint termelünk? Ez egy különleges boldogsághormon, aminek termelése elégedettséggel és nyugodtsággal tölt el.

 

4. Önbizalom

Mozgás közben különféle célokat tűz ki magának az ember. Egyre nagyobb távokat tesz meg futva, vagy nagyobbnál nagyobb súlyokat mozgat meg az edzőteremben, vagy egy bizonyos gyakorlatsort egyre gyorsabban végez el. Ez egyre nagyobb magabiztosságot ad, arról nem beszélve, hogy egy idő után a tükörbe nézve is szemmel látható lesz a pozitív eredmény. Hidd el, ezt mások is észre fogják venni. Ettől nőhet csak igazán az önbizalmunk!

 

5. Stresszes az életed? Mozogj!

Bizonyított tény, hogy ha nem vagy edzésben, sokkal stresszesebb leszel. Legyenek kötélből az idegeid, vezesd le a fölösleges negatív energiákat. Ha megfogadod ezt a tanácsot, akkor rövid időn belül felvértezheted magad az úgynevezett stresszpajzzsal.

 

6. Gyógyszer a depresszióra? Felejtsd el! Inkább vegyél egy futócipőt!

Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres mozgás kedvezően hat a hangulatra, idővel pedig megszüntetni a szorongást és depresszió tüneteit is.

 

7. Asztma ellen

A sport erősíti a tüdőt és a hörgőket, így az asztma kialakulásának esélye is jelentősen csökken. Diagnosztizált asztmások körében a rendszeres mozgás bizonyítottan csillapítja a tüneteket.

 

8. Hányadik pontnál is járunk?

Egy memóriára irányuló tudományos kutatás több esetben is bebizonyította, hogy a rendszeres mozgás a már bekövetkezett memóriaromlást is sikerrel kezelhetjük. Nem csak megelőző szerepe van, de a kognitív leépülést is jócskán lassítja.

 

9. Törj ki a függőségből

Ki gondolta volna, hogy a mozgás közben képződő dopamin úgy hat az agyunkra, mint a káros szenvedélyekhez kötött boldogságérzet. Így, ha megvan a kezdeti elhatározás, akkor simán előfordulhat, hogy a cigit, vagy a sörösüveget felváltja egy pár súlyzó, illetve futócipő.

 

10. A munka hőse

Azok a munkavállalók, akik rendszeresen sportolnak, sokkal produktívabbak, mint a mozgásszegény életmódot folytató társai. Ritkábban vesznek ki betegszabadságot, hiszen immunrendszerük erősebb lett, így a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbbak.

 

Mozgásra fel, Egészségőrzők!

 

 

#asztma #mozgás #vérnyomás #depresszió #futás #sport #torna #futócipő #szorongás #hangulat #stressz #önbizalom #boldogság #boldogsághormon #kreatív #izom

pixabay