Az antioxidánsok a sejtek védelmezői, ezért fontos, hogy minél többet juttassunk be a szervezetünkbe. A legerősebb antioxidáns vegyületek a C-vitamin, a vas, a cink, a Q10, az E-vitamin, az Omega3 zsírsav és a szelén, melyek mind, egytől egyig megtalálhatóak a természetben.
Mindegyik zöldségben és gyümölcsben más és más antioxidánsok találhatóak. Ezért fontos, hogy amikor csak tehetjük, az étrendünket szinesítsük ezekkel a szuperételekkel. Így a táplálkozásunk is egészségesebb lesz, a beleinkkel is jót teszük, ráadásul még változatosabb is lesz az étkezésünk. A szakértők szerint egyébként a napi ajánlott antioxidáns bevitel 5000 *ORAC egység, ami azért szükséges, mert így megvédjük a szervezetünket a szabadgyökök káros mechanizmusától.
Fekete áfonya
Az egész testre kihat ennek a gyümölcsnek az antioxidáns védeleme. A benne található flavonoidok erősítik a hajszálereket, támogatja a szem vérkeringését, így nem véletlen, hogy a bogyós gyümölcsök királynőjének tartják.
Kakaópor
Hangulatjavító hatása van, hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, így a koncentráció és memória javításhoz is nagyban hozzájárul. Kevesen tudják, de az öregedési folyamatok lassításában is sokat segít.
Dió
A- és E-vitaminban gazdag, sok benne a magnézium és a kálium. Fontos antioxidáns, az Omega-3 zsírsav tartalma miatt pedig nagyon jó hatással van az idegrendszerre. Napi 1-2 szem dió fogyasztása ajánlott, igen jótékony hatással van a szervezetre.
Pekándió
Fantasztikusan finom ízén kívül azért érdemes fogyasztani, mert nagyon magas az antioxidáns tartalma, emellett pedig 19 vitamin és ásványi anyag található benne. Többek között A-, E-, B1-vitaminok, kalcium, magnézium és cink. Csökkenti a koleszterinszintet!
Vörös vesebab
Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A babfélék között a legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van. Ásványi anyagok közül jelentős a vas tartalma is, de B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium és nátrium forrás is.
Aszalt szilva
Számos tanulmány igazolja, hogy a szilva segíti elkerülni a sejtek sérülését. Magas a rost tartalma, emiatt székletlazító hatása is van. Védi a szabad gyököket az agyban, szellemileg frissít, fokozza a teljesítő képességet, a szívműködést és az idegrendszert pedig erősíti.
Fekete ribizli
Kimagasló a C-vitamin tartalma. Gyulladás csökkentő, öregedést lassító hatása is van, a vashiánnyal küszködőknek pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Minden szeme egy igazi kincs, mert tartalmaz még A-vitamint, B1-, B5-, B6-, vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot.
Cékla
Nagyon magas az antioxidáns tartalma, ezt a mélyvörös színe is mutatja. A testünk egyik legfontosabb méregtelenítő szervére, a májra van elképesztően jó hatással. Ebben a szervben a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek, emellett még nagyon jó vértisztító is.
Zöld tea
A zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. Ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. Erősíti az immunrendszerünket, elűzi a fáradtságot, véd a fertőzésektől.
Gránátalma
Rengeteg antioxidáns található ebben a gyümölcsben is, ráadásul védi a májat és a vesét is. Gyulladás csökkentő hatású, fokozza a szervezet vitalitását, antibakteriális hatását pedig már az ókori népek is ismerték.
Alma
Talán ma már mindenki ismeri azt a mondást, hogy "minden nap egy alma, az orvost távol tartja". Nem véletlenül használták az őseink is ezt a gyümölcsöt gyógyszerként. Enyhíti a szívbetegség kockázatát, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, növeli az állóképességet. A pektinnek köszönhetően, béltisztító tulajdonsággal is bír. Az alma is a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik, szóval érdemes gyakran fogyasztani.
Szeder
Az egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Növeli a kollagénszintet, de C-vitamin, A- vitamin, K-vitamin és karotinoidok is bőségesen vannak benne. Erősíti az immunrendszert, öregedésgátló, védi az érfalakat. Egyébként memóriazavar ellen is alkalmazhatjuk.
Kurkuma
Amellett, hogy fűszerként kiváló ízt ad ételeinknek, nagyon jó vírusölő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, továbbá a daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Jó egészséget Egészségőrzők!
A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.
A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.
A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!