5 dolog, amiért érdemes társasjátékozni
2020. 10. 13.

Sokan azt gondolják, hogy a társasjáték a gyerekeknek való, az utóbbi években azonban a felnőttek körében is népszerű hobbivá nőtte ki magát ez az aktív, játékos szórakozási forma.

Ez pedig nem véletlen: a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx eseményének két előadója, Győri-Nádai Réka kreatív szakember és Győri Zoltán játéktervező, a Mit játsszunk? vlog alapítói most elárulják nekünk, miért érdemes becsukni a laptopunkat és tévézés helyett is egy jó társasjátékkal tölteni az esténket.

1. Szórakozás közben fejlődhetünk

A társasozás sokkal több, mint játék: egyszerre relaxál, lazít el bennünket, fejleszti a készségeinket és bővíti tudásunkat. A társasjátékok ugyanis azon túl, hogy fejlesztik a koncentrációt, a kognitív készségeket, a logikát, a verbális kommunikációt és a megfigyelőkészséget, indirekt módon tanítanak minket, ráadásul műveltségnövelő szerepük sem elhanyagolható. Ha ez még nem lenne elég, a modern társasjátékok egyik legerősebb pozitív hatása, hogy nem csak versengésre buzdítanak, hanem együttműködésre is, így empatikusabbá is tesznek bennünket.

2. Valós helyzeteket élhetünk meg

A játékok olyan, a való életben is megjelenő helyzetekbe hoznak bennünket, amelyeket így kockázat és tét nélkül tapasztalhatunk meg. Játék közben gyakran kell például improvizálunk vagy előre tervezve, stratégaként gondolkodnunk, a levont tanulságokat pedig a hétköznapokban is jól hasznosíthatjuk. A játékban megjelenő érzelmi szituációkat ugyanis pont olyan valósnak éljük meg, mintha a táblán zajló események ténylegesen megtörténtek volna velünk.

3. Játszva tehetünk a mentális egészségünkért

A modern társasjátékok minőségi együtt töltött időt, értékes hobbit, párkapcsolat-erősítő programot jelentenek egy felgyorsult világban. A játékasztal mellett a játékosok egymásra és önmagukra egyformán figyelnek, a játékba felejtkezve flow élményt élnek át, és nem ritkák az olyan történetek sem, ahol családi, baráti, szerelmi kapcsolatokat emelt magaslatokba a közös játékélmény. Éppen ezért a játékok komoly mentálhigiénés hatással is rendelkeznek, amit érdemes kihasználnunk!

4. Megismerhetjük magunkat

A társasjátékok remek önismereti terepet nyújtanak, ahol rengeteget tanulhatunk magunkról. Megtudhatjuk például, hogyan éljük meg a vereséget, mennyire vagyunk logikus gondolkodásúak vagy érzelemvezéreltek, és milyen típusú (konfrontatív, kompetitív vagy inkább kooperatív) játékok állnak hozzánk legközelebb. A játékokat éppen ezért a pszichológia területén is sikerrel alkalmazzák, hiszen remek segítséget nyújthatnak a lelki elakadások, nehézségek oldásában vagy továbbmozdításában is.

5. Saját magunk lehetünk

Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán meggyőződése, hogy a játék a lélek ideális állapota: a játék keretei közt ugyanis megélhetjük saját kreatív szabadságunkat, miközben valódi önmagunk lehetünk. A társasjátékokban azáltal, hogy karakterek bőrébe bújunk, öntudatlanul hagyhatjuk el saját jól megszokott álarcainkat. Érdemes tehát elővennünk a szekrényben porosodó társasjátékokat és újakat keresnünk, hogy jobban megismerjük magunkat! Azok, akik bővebben is kíváncsiak arra, hogyan hozhat újat az életükbe a játék, október 29-én, a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű, online TEDx eseményén hallgathatják meg Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán előadását, akik az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán mondják majd el gondolatébresztő történeteiket.

#Győri-Nádai Réka #Győri Zoltán #TEDx esemény #társasjáték ötletek #ajándék ötletek #Győri Zoltán előadás #mentális egészség #szórakozás #Budapesti Metropolitan Egyetem #Kommunikáció #felnőtt társasjáték #karácsonyi ajándék #játékidő #oktber 29-én

pixabay