5 finom csemege, melyekkel a szívedet is erősíted
2020. 01. 13.

A szívünk a keringési rendszerünk központi izmos szerve, ami a vért pumpálja. Nagyon fontos szerepe van, hiszen oxigént és tápanyagot kell szállítania a szöveteknek. Ezért vigyázzunk rá, hogy sokáig lássa el ezt a munkáját, ugyanis csak egy van belőle.

Minden héten olvashatunk arról, hogy éppen milyen aktuális étrendekkel, ételek fogyasztásával tudjuk segíteni szervezetünk egészséges működését, ám ezeket a trendeket nem mindig tudjuk követni, illetve betartani. Ezért most mutatok öt olyan élelmiszert, amit a rohanó hétköznapkban is bármilyen nehézség nélkül fogyaszthatunk. Ha csak párszor eszünk valamennyit ezekből a finomságokból, már tettünk is valamit a szívünk védelméért.

Összeállításunk részben az American College of Cardiology kutatóinak is köszönhető, hiszen ők voltak azok, akik arra törekedtek, hogy megtalálják ezeket az ételeket, és motiváljanak minket arra, hogy étkezéseink részeivé váljanak. Most pedig jöjjön néhány ezekből a szuperételekből, melyeket én is rendszeresen majszolok:

Mandula

Néhány szem mandula elrágcsálása az egyik legjobb dolog, ami a szíved védelmében történhet. Csökkenti a koleszterinszinted, telített zsírok vannak benne, nem utolsó sorban pedig E-vitamint is tartalmaz, ami javítja az immunrendszered ellenálló képességét. 

Tengeri halak

A tengervízben élő zsíros halfajták húsai sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami javítja a vér áramlását, és ezáltal megakadályozza a rögösödést. A lazacban, a tonhalban és a makrélában megtalálható olaj védőburokként vonja be a szívizom sejtjeit, így megelőzi a ritmuszavar kialakulását.

Áfonya

Egy isteni finom gyümölcs. Az áfonyákban található antioxidánsok stimulálhatják a májsejteket a zsír és a koleszterin jobb lebontása érdekében. A fekete áfonya is tele van antocianinnak nevezett flavonoidokkal, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és rugalmasabbá teszik az ereket, így nagyobb eséllyel kerülhetőek el a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Csokoládé

A kakaóbab igen gazdag flavonoidokban. Ezek a másodlagos növényi anyagok csökkentik a vérnyomást és a gyulladások kialakulását. Egyes csokoládénak azonban magas a cukor és zsírtartalma, ami csökkenti pozitív hatásait. Ezért csak mértékkel ajánlott fogyasztani, és ha tehetjük, részesítsük előnyben a magas, legalább 70 százalékos kakaótartalmú fajtákat.

Banán

Ahhoz, hogy a szív jól végezze a feladatát, az izom- és idegsejtek, valamint a szívizomzat kiválóan működjön, ká­liumra is szüksége van. Ha a szervezetünk elegendő mennyiséghez jut, akkor megelőzhetőek a szívritmuszavarok. A banán pedig pont egy olyan gyümölcs, ami az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás.

Vigyázzatok a szívetekre Egészségőrzők!

#gyulladás csökkentő #hal #fekete áfonya #gyümölcs #banán #szív #érrendszer #koleszterin #szívritmus #mandula #tengeri hal #lazac #csokoládé #fekete csokoládé #omega 3 #kálium #e-vitamin #flavonoidok #kakaóbab #tonhal #makréla #szívritmuszavar #szívinfarktus #keringés

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay