5 gyakori tévhit a sportolással kapcsolatban
2020. 09. 29.

„Bármit is sportolsz, egészségesebb leszel.” „Minél intenzívebben edzel, annál komolyabb eredményeket érhetsz el.” Bizonyára találkoztunk már ezekhez hasonló városi legendákkal akár az internetet böngészve, akár az edzőteremben. Noha a mozgásszegény életmódnál kétségkívül jobb, ha testünk néha kisebb-nagyobb megerőltetésben részesül, a biztonságos sporttevékenységhez elengedhetetlen néhány alapvető dologgal tisztában lenni.

A Rexona #Tégedmimozgat kampánya keretében ezért most összegyűjtöttük az öt leggyakoribb tévhitet, amiket itt ideje elfelejteni.

1. Bármilyen sportra alkalmasak vagyunk

Egy sportágban való eredményességünket – ezáltal az abban elért sikerélményt – befolyásolja a testi alkalmasságunk. Így ha például alapvetően vékony testalkattal rendelkezünk, ne ragaszkodjunk mindenképp a birkózáshoz vagy a kézilabdához. Ugyanígy zömök testalkattal ne akarjunk hosszútávfutók lenni, mert nem fogunk komoly eredményeket elérni. Gergelyfi Róbert, a mitsportoljak.hu sportágválasztási tanácsadója szerint kizárólag a minőségi vizsgálatokra alapozott, testi adottságok szerint kialakított edzésmunka biztosítja az optimális terhelést, ami végső soron hozzájárulhat a hosszútávú sportsikerekhez, vagyis érdemes szakemberrel felméretni, alkatunkhoz milyen mozgásformák passzolhatnak igazán. 

2. Ha fogyni akarunk, minden nap mozogni kell

A testünknek is szüksége van regenerálódásra, ezt pedig kizárólag nyugalmi állapotban, főként alvás közben tudja megtenni a szervezet. Heti három, de maximum négy, körülbelül 50 percig tartó edzéssel már jó úton járunk ahhoz, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől. Nem árt ezzel együtt azonban a táplálkozásra is odafigyelni: edzhetünk bármennyit, ha a testmozgás közben elégetett kalóriát egyébként a napi táplálékbevitellel simán visszapótoljuk, miközben esetleg nem gondoskodunk a megfelelő fehérje-, rost- és vitaminbevitelről. Az sem jó, ha túl sok mozgással próbálkozunk: természetesen mindenkinek máshol van a teljesítőképessége határa, de ha azt átlépjük, eredményességünk drámaian visszaeshet. Ilyenkor könnyen elveszthetjük a motivációt, vagy még keményebb edzésekkel próbáljuk kompenzálni, ami a hatékonyság szempontjából szintén problémás.

3. Bizonyos életkor felett már nem ajánlott elkezdeni sportolni

Nyilvánvalóan, aki soha életében nem sportolt, annak nem érdemes rögtön nehézsúlyos edzésekbe kezdenie, vagy beiratkoznia a haladók közé az atlétika klubba. Mint mindenben, itt is rendkívül fontos a fokozatosság elve, valamint a testi adottságainknak megfelelő sport megtalálása (lásd 1. pont). Nincs ugyanakkor életkori határa a testmozgás megkezdésének. A WHO ajánlása szerint még a 65 év felettiek számára is heti 300 perc mérsékelten intenzív testmozgás javasolt az egészségügyi előnyök kihasználásáért.

4. A sport nem ad akkora örömet, mint más szabadidős tevékenységek

A Rexona országos, reprezentatív kutatása rávilágított arra, hogy a rendszeresen sportoló magyarok közel 70 százalékának ad örömet a testmozgás, míg a nem sportolók körében ez a szám mindössze 43 százalék. További kutatások bizonyítják a sportolás és az emberi jóllét közti szoros összefüggéseket. A testmozgás így például stresszoldó hatással bír, karbantartja a mentális egészséget, de javítja a test oxigén- és tápanyag-ellátását is. A rendszeresen sportolóknak legtöbbször javul az általános közérzete, kiegyensúlyozottabbak és jobban érzik magukat a bőrükben.

5. Idővel minden sportot meg lehet szeretni

A közhiedelemmel ellentétben nem az a cél, hogy megszokjunk egy mozgásformát, hanem ténylegesen megtaláljuk azt a sportot, ami örömet ad és feltölt - egyébként kényszerként éljük meg, és nem építhetünk rá hosszú távú rutint.  Szintén a Rexona kutatása szerint a magyar felnőttek átlagosan mindössze három sportot próbáltak ki eddig életükben, és csak 50 százalékuk találta meg a hozzá leginkább passzolót. Ezt felismerve indította el a Rexona a #Tégedmimozgat kampányát, amely részeként bíztatnak mindenkit, hogy próbáljanak ki minél több mozgásformát és fedezzék fel a nekik való sportot.

---

További információ a kampányról: https://www.rexona.com/hu/teged-mi-mozgat.html

Töltsd fel Te is a kedvenc sportodat az Instagramra a #Tégedmimozgat #Rexona tagekkel és nyerd meg a 3 sportruházati utalvány és 5 Rexona ajándékcsomag egyikét! A játékszabályzat itt érhető el.

#stresszoldó #sport #közérzetjavító #rexona #téged mi mozgat #sportruházat #ajándékcsomag #kampány #szabadidő #testmozgás #vitaminbevitel #súlyfelesleg #motiváció #Gergelyfi Róbert #mozgásformák #tanácsadó #tégedmimozgat #Instagram

pixabay