5 gyógynövény, ami segíti az emésztést
2019. 11. 19.

Az ünnepek idején sok olyan étel kerül az asztalra, aminek nem tudunk ellenállni. De nem is kell, mert megmutatok 5 olyan gyógynövényt, ami segíti az emésztést, megszűnteti a puffadást és csökkenti a savtúltengést.

Az alábbi gyógynövényeket már őseink is használták, nem véletlenül! Ezért nem kellett nekik sem azon agyalni, hogy szedjenek-e még egy tányérral a töltött káposztából, vagy a halászléből.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Már az ókori Egyiptomban is ismert és elismert gyógynövény volt. Belsőleg vastagbélgyulladásra, hasmenésre használjuk, ráadásul fertőző hasmenésnél is hatékony antibiotikus hatása miatt. Gyomorfekélynél is alkalmazzák, de a máj és az epe működésének a szabályozására is kiváló. Napi 1-2 csészével fogyaszthatunk belőle.

Fehér akác (Robinia speudoacacia)

Nagyon jó görcsoldó és tonizáló. Gyomor és nyombélfekélynél nyugtató gyógynövénnyel (pl. citromfű, orbáncfű) felváltva alkalmazzuk. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtúltermelést, nem mellesleg pedig étvágycsökkentő hatása is van. Kellemes íze miatt élvezeti teaként is ihatjuk, refluxos betegek rendszeresen fogyaszthatják.

Borsmenta (Mentha x piperita)

Ezt a jellegzetes aromájú fűszer- és gyógynövényt évszázadok óta használjuk emésztési zavarok esetén. Étvágyjavító, segíti az emésztést, de puffadás esetén is alkalmazhatjuk. Epeműködést serkentő, epehajtó, szélhajtó hatású.

Mezei katáng (Cichorium intybus)

Emésztést javító hatása miatt fogyasszuk, székrekedésnél is sokat segít ez a gyógynövény. Májat, vesét, lépet tisztít. Ha epeköve van ne használja! A tea elkészítésénél figyeljünk arra, hogy 2-3 percig főzni kell, nem elég a forrázás.

Citromfű (Melissa officinalis)

A népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére használjuk. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló hatása van, mindezekmellett vírus és bakrériumölő hatású. Legtöbben a nyugtató hatása és kellemes íze miatt fogyasztják.

Jó emésztést Egészségőrzők!

#gyógynövény #gyulladás csökkentő #gyógynövények #ünnepek #karácsony #gyomorfájás #puffadás #savtúltengés #emésztés #bélgyulladás #citromfű #borsmenta #fehérakác #mezei katáng #apróbojtorján

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay