A bodza a nyár sláger gyógynövénye
2022. 06. 01.

Itt a nyár, itt a bodzaszezon (Sambucus nigra)! Vétek lenne nem kihasználni ennek a csodálatos növénynek a gyógyhatásait, amit régen nem véletlenül neveztek a „szegény ember patikájának”. Számtalan jótékony hatással bír, ám nem árt egy-két dologgal tisztában lenni, ha nem akarsz hasmenéssel, vagy folyamatos hányingerrel a mosdóba szaladgálni.

A szakemberek azt mondják, hogy hivatalosan május végével indul a bodzaszezon. Aki egy kicsit is otthonosan mozog a természetben, az minden évben láthatja, hogy ez az őshonos gyógynövény május végével, június elejétől szinte mindenhol megterem, ezért gyűjtése tényleg pofonegyszerű. Őseink az egész növényt felhasználták gyógyhatása miatt, ma már csak a virágát és a termését hasznosítják. A bodza rengeteg gyógyhatással bír, így érdemes belőle úgy szedni, hogy abból későbbre is bespájzolj.

A fekete bodza bőségesen tartalmaz A-, B- és C-vitaminokat, de flavonoidokban, szaponinokban, triterpénekben, cukrokban és tanninokban is gazdag. A virágából készült főzetet immunerősítőként alkalmazzák, ráadásul hurutos megbetegedések kezelésére is bevethető.

Nagyszüleink megfázás idején a mentatea mellett ezzel kúrálták magukat, hiszen gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a köhögést és a torokfájdalmakat is. Tea formájában, vízhajtó hatása miatt igazi csodanövénynek számít, a magas vérnyomással, a köszvénnyel, vagy az ízületi problémákkal küzdők körében, valamint kiválóan hat az emésztésre. Diéta, vagy fogyókúra idején kifejezetten hasznos.

A hétköznapokban enyhe fájdalomcsillapító és vértisztító hatásáról ismert, a bogyóiból készül lekvár pedig a teához hasonlóan igen jól működik megfázás esetén. 

Virágából elsősorban szörpöt és teát készítenek, a terméséből pedig bodzakocsonya, dzsem, vagy lekvár lesz a legtöbb háztartásban. A tapasztaltabb felhasználók a palacsintatésztát is kiegészítik vele, de házi bodzás tej is könnyedén készíthető belőle. 

Figyelem! A bodzavirág és a termés nyugodt szívvel fogyasztható, ám leveleivel és az éretlen terméssel nem árt óvatosnak lenni, ha nem akarod a napod nagy részét a wc-n tölteni hasmenés, vagy éppen hányás miatt.

#egészségőrző #fekete bodza #sambucus nigra #juniusban gyűjthető gyógynövények #vízhajtó gyógynövény #gyulladáscsökkentő bodza #bodzaszörp #bodzalekvár #szegény ember patikája #megfázásra bodzatea

pixabay