A legjobb testépítő gyümölcsök
2023. 07. 27.

A gyümölcsök – mint bármi más, amiben cukor van – hízlalnak.” A hisztéria mögött uralkodó gondolat az, hogy bármi, amiben cukor van, a végén a derekünkra rakódik. De a gyümölcs sokkal több, mint mondjuk az a kakaóscsiga – bármilyen omlós és mennyei is –, amit tegnap a bevásárlóközpontban vettél.

A gyümölcs értékes fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, de a fruktóztartalom sokakat aggaszt, mivel ez egy olyan cukorfajta, amelyet az izmok nem tudnak közvetlenül hasznosítani.

A fruktóz problémája akkor jelentkezik, amikor a máj glikogénszintje megtelt. Ezen a ponton a fruktóz zsírrá alakul, és ez elősegíti a zsírsejtek méretének növekedését. Mivel nem vagyunk felszerelve üzemanyagszint-mérőkkel, hogy megmutassák, mennyire tele van májunk, sok testépítő úgy dönt, hogy elkerüli a gyümölcsöt. De ilyen szélsőséges intézkedésekre nincs szükség. Valójában van néhány alkalom, amikor a gyümölcs nemcsak elfogadható, hanem hasznos is.

Az első dolog

A gyümölcsfogyasztás legjobb időpontja az ébredést követő fél óra. Alvás közben a máj elégeti a glikogénjét, hogy az éjszakai böjt alatt a szükséges mennyiségű glükózzal lássa el az agyat.

Amikor a máj glikogénszintje csökkenni kezd, egy jelet küld az agynak, hogy megkezdje az izomfehérje lebontását, hogy az aminosavakat glükózzá alakítsa az agy számára. Amikor reggel felébredsz, izomégető gép vagy. Ebben a napszakban nem kell attól tartanod, hogy a fruktóz zsírrá alakul, ezért egyél. A fruktózt a máj glikogénszintjének helyreállítására és az izomfehérje elégetésére irányuló jel kikapcsolására fogják használni.

Gyümölcsök reggel: ananász, mézharmat dinnye, narancs, banán

Edzés előtt

Egy másik jó alkalom a gyümölcsfogyasztásra, 30-60 perccel edzés előtt, különösen akkor, ha több órája nem ettél magas szénhidráttartalmú ételt. A fruktóz helyettesíti a nap folyamán használt májglikogént, amelyet arra használnak, hogy edzés közben folyamatosan glükózt szállítsanak a dolgozó izmokhoz és segítsenek megkímélni a glikogént az izomsejtekben. Ez segít megelőzni az izomfáradtságot, amely általában akkor jelentkezik, amikor az izom glikogénszintje csökkenni kezd.

Gyümölcsök edzés előtt: körte, görögdinnye, alma, sárgadinnye, szőlő, eper, málna

Edzés után

Edzés után nincs semmi baj, ha ennél egy kis gyümölcsöt, hogy feltöltsd a glikogénszinted az izmaidban és a májadban. Ne feledd, hogy a legtöbb gyümölcsből két adag csupán 20-30 gramm szénhidrátot tartalmaz. Akik optimalizálni akarják az izomnövekedést, legalább 40-100 grammra kell emelniük a szénhidrát grammjait, ez könnyen bevihető alacsony szénhidráttartalmú müzlivel, burgonyával, rizzsel.

Gyümölcsök edzés után: cseresznye, őszibarack, alma, sáradinnye, szőlő, eper, málna

A gyümölcsturmix jobb a sajtburgernél

Igaz, amit mondanak, soha senki nem hízott meg attól, hogy sok gyümölcsöt evett. Csak ügyelj arra, hogy a gyümölcsválasztást jól időzítsd, és egészben edd! Egy kancsó gyümölcsturmix egy gyümölcsöskosárnyi fruktózt és kalóriát tartalmaz, ami egy kicsit sok. Ez nem azt jelenti, hogy az alkalmankénti gyümölcsturmix káros – minden bizonnyal jobb testi kényeztetés, mint egy dupla sajtburger –, de mint a legtöbb dolognál, itt is mérsékelned kell, hogy milyen gyakran fogyasztod.

 

#málna #eper #Mixit müzlikeverék #sárgadinnye #mixit műzli #gyümölcsturmix nyáron #alacsony szénhidráttartalmú müzli #gyümölcsök edzés előtt #görögdinnye #gyümölcsök reggel #testépítő gyümölcsök

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay