A mászás - öröm a testnek a fejnek és a léleknek
2019. 10. 03.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok olyan ember vesz körül, akik a mozgás és a természet szerelmesei. Magam is sok sportot kipróbáltam, melyek közül a mai napig többet is űzök, de a mászáshoz eddig még nem volt szerencsém. Éppen ezért egy nagyon kedves barátnőmet, Diósi Szilvát kértem meg arra, írjon néhány sort gondolatébresztőként erről a fantasztikus mozgásformáról, hogy egy picit nagyobb rálátásunk legyen a témára.

A mászás egy rendkívül egészséges sport. Különleges élményt nyújt, hiszen összeköt a természettel, ráadásul sokszor olyan tájakra kalauzól, ahol ember még nem, vagy csak nagyon ritkán jár. Így nem csoda, hogy egyre több kalandvágyó és természetszerető ember választja ezt az ősi, talán az egyik legemberibb mozgásformát.

A mászás, mint sport természetesen valamivel több felkészülést igényel, mint mondjuk egy futás, hiszen ahhoz, hogy meghódítsunk egy magasabb falat, esetleg sziklát, minden izmunkra szükségünk lehet az ujjhegyünktől a lábujjunkig. Magyarul, ez a sport az erő, az állóképesség, az egyensúly és a koordináció ötvözete.

Számtalan jótékony hatása van a testre és szellemre egyarán. Elősegíti a rossz testtartás javítását, továbbá erősíti a koncentrációs készséget, hatalmas önbizalmat kölcsönöz, fejleszti a problémamegoldó képességet, de enyhíti a depressziót és a szorongást is.

Ideális mozgásforma ez a gyermekek számára is, hiszen fejleszti a motoros készségeket, és rengeteg fejlődési lehetőséget kínál számukra számtalan sikerélménnyel és kihívással fűszerezve. Mondhatni, ez egy kortalan sport, hiszen éppen úgy, ahogy a fiatalok, az idősek is simán magukra találhatnak egy beülőben, karabinerrel kibiztosítva egy szikla, vagy fal oldalán lógva azon gondolkozva, melyik lehet a következő jó fogás.

Minden mászó más és más, mint ahogyan az emberek is. Különböző hegyeket, sziklákat másznak meg egyedül, vagy párban, akar expedicióban. Ami viszont minden mászóban egyforma, az a termeszet szeretete, na meg az, hogy ha van egy kitűzött cél, akkor addig haladnak előre a kiválasztott úton, amíg el nem érik azt.

Maga a mászás egy igen tág fogalom. A hegymászók körében megkülönböztetünk alpesi-, expedíciós-, sport- vagy jégmászást, ahol a sportolók saját magukkal versengenek. Ezek egyébként a mászás legrégebbi formái. Idővel megjelentek a mesterséges mászófalak, aminek köszönhetően létrejött a versenymászás, három különböző számban: 

  • nehézségi mászás (ki tud magasabbra mászni)
  • gyorsasági mászás (ki a leggyorsabb)
  • boulder (kis magasságban, kötél nélkül, rendkívül nehéz, akrobatikus ügyességet igénylő problémák megoldása időre)

Ha elhatároztuk magunkat, hogy szeretnénk kipróbalni valamelyik formáját, akkor érdemes felkeresni egy mászótermet, amiből szerencsére az utóbbi időkben egyre több nyilt. Ezeken a helyeken lehetőség van elsajátítani az alapokat, edzéseket lehet végezni szakképzett edzők útmutatásával a szükséges felszerelésekkel együtt. Így tuti, hogy biztonságos betekintést nyerhet bárki ennek a varázslatos sportnak a világába.

Kalandra fel Egészségőrzők!

#test #szellem #mozgás #sport #mászás #szikla #természet #hegyek #karabíner #beülő #testtartás #állóképesség #kaland

pixabay