Első találkozásom a gyógynövényekkel: A levendula
2019. 11. 11.

Gyerekként nagyon sokat szerettem a kertben játszani. Ez a szokásom a mai napig megmaradt, de most inkább már kertészkedek, virágokat nevelek az udvaron, vagy éppen ezeknek a csodálatos növényeknek a társaságában szeretek elkortyolgatni egy finom teát vagy este barátaimmal egy pohár illatos vörösbort.

Írásom első fejezetében a levendulát szeretném egy picit jobban körül járni, ami egyébként nem csak egészséges, hanem akár a kert ékessége is lehet élénk színe és illata miatt, na és nem mellesleg egy igen kecses és mutatós gyógynövény.

Gyerekként akkor figyeltem fel rá, amikor esténkén meglátogatta egy igen érdekes kolibrire hasonlító nagyon fürge lepkeféle. Mára már kinyomoztam, hogy az bizony egy Kacsafarkú szender volt, ami elképesztő gyorsasággal gyűjtötte össze a virág nedveit.

Ezért azonnal odaszaladtam a nagymamámhoz és kértem, meséljen nekem a levenduláról. Kíváncsi voltam, hogy ez a ficánka lepke miért szereti ennyire ezt a növényt. Akkor vált világossá számomra, hogy a mama is nagyon sok mindenre felhasználja, hiszen rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Nézzünk ebből néhányat.

Ha a levendula legtöbb virága már kinyílt, akkor szárítás után, ételbe, italba, vagy kis dekoratív zsákocskákba tölthetjük. Utóbbi nagyon jó szekrények illatosítására, vagy a kártékony molyok távoltartására. Párnánk mellé is tehetjük, ugyanis nagyon jó nyugtató és altató hatása van.

Frissítőnek is ideális. Limonádéba szórva egy igen finom és különleges üdítőt készíthetünk belőle, ételeinkbe rakva pedig más fűszerekkel keverve igazi provance hangulatot teremthetünk.

Kevesen tudják, hogy az 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője - telepítette Magyarországon az első levendulaültetvényt olyan szaporítóanyaggal, amit egyenesen Franciaországból hozott. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula.

Kacsafarkú szender

Felhasználhatjuk még:

  • Hatékony a zsíros hajra és a fejbőrre.
  • Relaxál, regenerál.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
  • A pattanásos, gyulladt bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes ez a pikkelysömörös, ekcémás bőrre, de a napozás okozta leégést is enyhít.
  • Epehajtó, epe működést szabályzó hatása van. Puffadás és az emésztési zavarok ellen igen hatékony gyógyteaként elkészítve. Epekövesek ne használják!
  • Immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású, amit a benne lévő linalil-acetát tartalmának köszönhetünk (min. 35%).
  • Csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást

Számtalan jótékony hatásának köszönhetően nem véletlen, hogy azóta is nagy rajongója vagyok ennek a csodálatos gyógynövénynek. Megannyi alkalommal használtam már a hétköznapok alatt felmerülő problémáimra, vagy éppen a nap végén tökéletesen segít egy finom gyógyteakeverékként fogyasztva elcsendesedni, megnyugodni.

Figyelem!

- Ha illóolajokat használunk külsőleg, töményen ne, hanem minden esetben vízzel hígítva alkalmazzuk, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak. Jó tudni, hogy a levendula illóolaja az előírt, kis mennyiségben stresszűző, nyugtató hatású, túladagolva azonban épp az ellenkező hatást válthatja ki, azaz felpörget!

- Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az illóolaj használata nem ajánlott a terhes és szoptató nőknek. Serdülőkor előtti időszakban és a kamaszkorban a fiúk esetében az alkalmazása odafigyelést igényel, mert olyan hormonális problémákat okozhat, mint például a mellnagyobbodás, de felléphet bőrirritáció is.

- Túlzott mennyiségben fogyasztva (több mint napi egy csésze tea) émelygést, fejfájást, hányást okozhat.

 

#gyógynövény #levendula #nyugtató #gyulladás csökkentő #immunrendszer #puffadás #pattanás #ekcéma #légutak #frissítő #limonáde #provance #fűszer #Bittera Gyula #levendulavirág #párna #levendulászsák #molyok #zsíros haj #antibakteriális #fertőtlenítő #inhalálás #gyulladt bőr #pik

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay