A birsalma savanykásan fanyar íze miatt nem éppen a legkedveltebb téli gyümölcsök táborát erősíti, viszont, ha jól használjuk alapanyagként a konyhában, nemcsak finom, hanem egy igazi vitaminbomba. Ismerjük meg a birsalmát és együk amikor csak tudjuk!
Vétek lenne a téli hónapokat birsalma nélkül tölteni, hiszen jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az alma. A-, B3-, B6-, B9-, C- vitaminból, kalciumból, vasból, magnéziumból, foszforból, káliumból és nátriumból is jelentős mennyiség található benne.
Ha a gyümölcs alma alakú, akkor birsalmáról, ha körte formája van, akkor értelemszerűen birskörtéről beszélünk. Azonban a birs pontos meghatározását sokszor megnehezíti, hogy ugyanazon a fán egyik évben körte, míg a másik évben alma alakú gyümölcs terem. Ennek okát részben a kifejlett magvak számával magyarázzák, ugyanis ha kevesebb van belőlük, a birsek hosszúkásabbak lesznek. Így lényegében mindegy, hogy birsalmának vagy birskörének hívjuk, mert végeredményben ugyanarról a gyümölcsről van szó.
A birsalma magas pektintartalmának köszönhetően jótékony hatással van az emésztőrendszer egészséges működésére. A gyomorba kerülve magába szívja a vizet, így megnövekszik a térfogata és teltségérzetet okoz, energiatartalma pedig viszonylag alacsonynak mondható. Felhasználáskor nem érdemes meghámozni, mert pektintartalma közvetlen a héj alatt található. Felgyorsítja az emésztést, továbbá támogatja a hasznos tápanyagok felszívódását is.
A birsalma a bélbe kerülve a nyálkahártyán egy úgynevezett védőréteget képez, ennek köszönhetően pedig nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak megtapadni a méreganyagok. A káros anyagokat viszont azonnal megköti és elősegíti azok kiürülését. Hatékony "gyógyszer" gyomorfekély esetén, így az ilyen esetekben érdemes kúraszerüen fogyasztani. Mézzel párosítva a vastagbélgyulladás és bélfertőzés kialakulásának valószínűségét is csökkenti, szirupként pedig aranyér kezelésére is kiváló lehet, de az ízületi fájdalmak és a reuma ellen is hatásos.
A birsalma vérnyomásproblémák kezelésére vagy a szívműködés szabályozására magas magnézium- és káliumtartalma miatt elengedhetetlen. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a vércukor, - és a koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig nyugtató hatással vannak szervezetünkre. Lassítja az öregedést, segít leküzdeni a stresszt, nyugtatja az idegrendszert és enyhíti a szorongást.
A fáradtság és a levertség hátterében a legtöbb esetben vashiány áll, amivel gyakran párosul töredezett köröm és haj, sápadt bőr vagy kicserepesedett száj. A birsalma az átagosnál magasabb vas és C-vitamin tartalmának hála természetes úton juthatunk hozzá ehhez a nélkülözhetetlen ásványi anyaghoz. Nők esetében menstruáció alatt még fontosabb a fogyasztása, mivel ebben az állapotban rengeteg vasat veszít a szervezet, amit pótolni kell. Menstruációs fájdalmak enyhítésére kitűnő!
Számtalan kutatás megerősítette, hogy a birsalma igen erős vírus- és baktériumölő hatású, ráadásul felgyorsítja a vírusos betegségekből való felgyógyulást, enyhíti a lázat és a megfázás tüneteit, de a különböző baktériumok okozta betegségek kezelésére is remek választás. Tovább növeli értékét, hogy ebben a csemegében még feldolgozott formában is jelentős mennyiségű C-vitamin marad más hasonló gyümölcstársaival szemben. A birsalmából vagy annak a magjából készített kivonattal jól kezelhetjük a bőrgyulladást is, de allergiaellenes tulajdonságokkal is bír.
Ez is érdekelhet: