Valószínű, hogy búcsút inthetünk az óraátállításnak
2022. 10. 28.

Egyáltalán nem kizárt, hogy hamarabb búcsút inthetünk az óraátállításnak Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szerint, mint azt gondolnánk. Az ok pedig nem más, mint az energiaválság.

Hétvégén beköszönt a téli időszámítás, vele együtt pedig a kötelező óraátállítás is. Bármennyire kellemetlen, de egyelőre még kénytelenek vagyunk lenyelni az ezzel járó kellemetlenségeket. Ám ha hinni lehet a Magyar Alvás Szövetség közleményének, akkor nem kizárt, hogy ez lesz az utolsó óraátállítás vagy az utolsók egyike. Most azonban október 30-án, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára kell állítanunk az órák mutatóit. Jó hír viszont, hogy az őszi óraátállításnak köszönhetően szombatról vasárnapra egy órával többet aludhatunk, ezzel együtt pedig visszakapjuk a tavaszi átállással elveszített órát.

Mint azt korábban megírtuk, az átállási vagy átmeneti időszak nem egyszerű szervezetünk számára sem, hiszen ez a változás sokaknál depressziót, fáradtságot, alvási- és emésztési zavarokat okozhat.

Tippek az óraátállítás mellékhatásai ellen

A Magyar Alvás Szövetség közleménye szerint az óraátállítás kérdése újra égetővé válhat. G. Németh György, a szövetség elnöke simán elképzelhetőnek tartja, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket felülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok.

Kevesen tudják, de az újkori óraátállítás rendszere is egy háborús helyzetre embargó formájában adott válasz nyomán következett be, így nem ártana elfogadnunk, hogy ilyen világkrízisek során a prioritások másként alakulnak, mint békeidőben.

Bizonyított tény, hogy a sztenderd időszámításra való visszaállást könnyebb megszokni, hiszen az emberek túlnyomó többsége jobban tud ehhez alkalmazkodni, mint a tavaszi átálláshoz. Ennek oka abban keresendő, hogy ősszel egy órával ráérősebb napi beosztásra kell áttérni, és késni mindig könnyebb, mint sietni – áll a közleményben.

Melyik a jobb? 

A másik tudományos ok, hogy a cirkadián ritmus eleve inkább egy kis késésre hajlamos, mint sietésre. Ezért van az, hogy amikor az időzónák gyors átlépésekor fellépő jetlag szindróma jelentkezik, könnyebben leküzdhető ha ez a napirend késleltetésével jár és nem siettetésével.

A szakértő arra is kitér, hogy egy ideális helyzetben az első nemzetközi olajválságot megelőzően érvényben lévő alapértelmezett időszámítás lenne a legjobb választás, de jelenleg sajnos hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kialakulóban, így ennek időszerűsége hamar égetővé válhat.

Ez is érdekelhet:

 

#téli időszámítás #óraátállítás 2022 #őszi óraátállítás #óraátállítás eltörlése #nyári időszámítás

pixabay