Egyre több követője van Magyarországon is a növényi alapú táplálkozásnak
2022. 10. 06.

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra. Ennek az egyik mozgatórugóját a környezetvédelmi szempontok jelentik, de ennél is jelentősebb azok tábora, akik egészségük védelme érdekében döntenek az életmódváltás mellett.

A vegán, vegetáriánus vagy éppen flexitáriánus étrendet választóknak ma már nem kell megalkudniuk, a kereskedelmi egységekben és a vendéglátóhelyeken is mind nagyobb számban lelhető fel számukra megfelelő étel.

Annak érdekében, hogy mindenki találjon a lakóhelyéhez közel is olyan éttermet, ahol bizalommal, jólesően elfogyaszthatja ebédjét vagy vacsoráját, hazánk legnagyobb vegán étteremlánca, a Las Vegan’s elindította franchise-rendszerét.

„Öt évvel ezelőtt nyitottuk meg első üzletünket Budapesten, amelyet azóta hat másik követett. Legújabb egységünk az Etele Plázában várja a húsmentes táplálkozás híveit. Azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon is szélesedik azok tábora, akik már áttértek vagy áttérőben vannak a növényi alapanyagú táplálkozásra, ezért fontosnak tartjuk, hogy étteremhálózatunkkal segítsük őket ezen törekvésükben. Ezért most különösen kedvező feltételek mellett lehetőséget biztosítunk arra, hogy leendő franchise-partnereink vagy átvegyék már sikeresen működő éttermeinket vagy a támogatásunkkal teljesen újat nyissanak” – tájékoztatott Papp Péter, a Las Vegan’s tulajdonos-ügyvezetője.

Nem jár lemondással

Valószínűleg sokakban él még az az elgondolás, hogy hús nélkül nem lehet élvezetesen étkezni, ezért, ha valaki úgy dönt, hogy vegetáriánus vagy az annál is szigorúbb vegán életformát választja, annak komoly lemondásokkal kell a továbbiakban együtt élnie. Hogy ez ma már koránt sincs így, arról könnyen megbizonyosodhatunk, ha teszünk egy sétát a nagyobb élelmiszer-áruházak „egészséges részlegein”, ahol láthatjuk, hogy szinte az összes nagy márka kínálatában találhatunk már növényi eredetű alternatívát. Ugyanígy megtapasztalhatjuk, mennyire kitárult mára a világ ezen a téren is, ha betérünk egy olyan étterembe, amelyik kifejezetten ilyen jellegű ételek megalkotását tűzte zászlajára.

„Jelentős döntés a teljes életmódváltás, de már azzal is nagy lépést teszünk egészségünk érdekében, ha akár lépésről lépésre csökkentjük az elfogyasztott hús mennyiségét, nagyobb teret adva étrendünkben a növényi alapanyagoknak” – tette hozzá Magyarvári Szilvia dietetikus, a Las Vegan’s tulajdonosa.

Nem csak a vegánok eszik a vegánt!

Tévedés, hogy csak a vegánok, illetve a vegetáriánusok esznek húshelyettesítő ételeket. Sőt, érdekes megfigyelés, hogy sokkal többen vannak fogyasztóik között a flexitáriánusok, azaz a rugalmas vegetáriánus étrend követői, akik étrendjükben csökkentik az állati eredetű élelmiszerek, illetve kifejezetten a hús fogyasztását, ezzel párhuzamosan pedig több növényi eredetű alapanyagból készült élelmiszert fogyasztanak.

„Éttermeinkben flexitáriánusok alkotják a fogyasztóközönségünk 70-80%-át. A fennmaradó 20-30%-ot teszik ki csupán a vegán és a vegetáriánus vendégek. A hozzánk betérők jellemzően a 25-40 éves nők. A nemek megoszlása jelenleg 75%-25% a hölgyek javára. Saját felmérésünkből azt látjuk, hogy míg az urak igénylik és díjazzák, ha egy húspótló étel húsízzel és a húsfogyasztás élményével rendelkezik, addig a hölgyek a hústól elérő ízre vágynak” – osztotta meg Magyarvári Szilvia.

Csatlakozás a franchise-rendszerhez

A Las Vegan’s franchise-rendszeréhez várják a csatlakozni szándékozókat az ország minden tájáról és külföldről is, Magyarországon elsősorban Debrecenben, Győrben, Szegeden, Pécsen és Budapest egyes kerületeiben keresi leendő partnereit a hálózat, határon kívül pedig elsősorban Bécs, Pozsony és Prága szerepel bővülési területeik között.

Mindenekelőtt olyan jelentkezőket várnak, akik rendelkeznek vendéglátós tapasztalattal, vannak ismereteik a növényi táplálkozásról, megvan hozzá a megfelelő anyagi forrásuk, egyébként is vendéglátással foglalkoznak, de jelenlegi profiljukat lecserélnék, illetve szívesen csatlakoznának a Las Vegan’s folyamatosan bővülő csapatához.

„Adott esetben akár 15 millió forintnyi támogatást is tudunk nyújtani, emellett mind árukészlettel, mind pedig tapasztalataink megosztásával segítjük új partnereinket az üzletnyitásban” – avatott be Papp Péter.


 

#egészséges életmód #környezetvédelem #Las Vegan's #csatlakozz a franchise rendszerhez #vegetáriánus étterem #vegán étterem #növényi eredetű táplálkozás #növényi alapú étkezés

pixabay