Elfogyott a kézfertőtlenítő? Ne ess pánikba, itt a megoldás!
2020. 03. 15.

Az utóbbi hetekben szinte minden hírforrás a koronavírustól hangos. Ennek eredményeképpen az emberek nem csak az élelmiszerboltokat, hanem a gyógyszertárakat is megrohamozták, majd szó szerit kifosztották őket. Jelenleg még nincs működő gyógyszer a vírus ellen.

A leghatásosabb “gyógymód” a koronavírus ellen pillanatnyilag a megelőzés. A szakemberek szerint az immunrendszer erősítésén, és a megfelelő vitaminpótlás mellett a leghatásosabb, ha gyakran, forró víz alatt, bő szappannal, legalább 20 másodperc alatt alaposan tisztára mossuk a kezünket. Ha erre nincs lehetőségünk, a következő alapos kézmosásig használjunk valamilyen kézfertőtlenítőt.

De mit tegyünk, ha üresek a kézfertőtlenítős polcok a gyógyszertárakban, drogériákban?

A koronavírus komoly terjedése miatt országosan is hiánycikk lett a kézfertőtlenítő. Ennek az alkoholos folyadéknak most különösen fontos a használata, hiszen a COVID-19-en túl az évente visszatérő influenzajárvány is megnehezíti mindennapjainkat. Ezért nem csoda, hogy szinte az összes gyógyszertár, illetve drogéria teljes kézfertőtlenítős készletét kimerítették a vásárlók. Azonban, ha egy picit leleményesek vagyunk, akkor magadnak is készíthetünk házilag is, így nem kell a boltok, patikák kígyózó soraiban ácsorognunk abban reménykedve, hogy egy üvegcsével talán maradt még számunkra is.

Köztudott, hogy ezeknek a folyadékoknak a fő alkotóeleme az alkohol, ami igen erős baktérium-, vírus- és gombaölő. Ezt igazából bármelyik gyógyszertárban megvásárolható, a lényeg csupán csak annyi, hogy töménysége legalább 70%-os legyen.

Ha az alkoholt beszereztük, szükségünk lesz még egy üveg desztillált vízre is, amihez hipermarketekben, barkácsboltokban, vagy drogériákban is hozzájuthatunk.

A házi kézfertőtlenítő összeállításához egy deciliter alkoholt és két deciliter desztillált, vagy tisztított vizet kell összekeverni egy tálban, aztán ha akarjuk, tetszés szerint nyugodtan variálhatjuk antibakteriális hatású illóolajokkal (teafaolaj, eukaliptusz, fahéj, citrom) is. Ezekből három deciliterbe nagyjából 5-6 cseppet tehetünk. Az így elkészült kézfertőtlenítőt egy fújós flakonba téve azonnal használhatjuk.

Fontos! Az alkohol fokozottan szárítja a bőrt, ezért azt ajánljuk, hogy a megszokottnál gyakrabban használj valamilyen kézkrémet hidratálás céljából.

#megelőzés #baktérium #koronavírus #COVID-19 #influenzajárvány #kézmosás #koronavírus-járvány #kézfertőtlenítés #vírus #gomba #teafaolaj #citromolaj #szappan

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay