Frissen, fagyasztva vagy ropogósan - variációk eperre
2023. 05. 05.

Végre elérkezett az eperszezon és kedvünkre válogathatunk a helyi termelők finom, édes eper kínálatából. Bár a frissen szedett eper ízét semmi nem múlja felül, ma már rengeteg formában élvezhetjük ezt a rendkívüli népszerűségnek örvendő, antioxidánsokban is elképesztően gazdag gyümölcsöt. Azt is megmutatjuk, hogyan főzd be az epret, hogy piros maradjon!

Fagyasztva:

A szupermarketek mélyhűtőiben, a fagyasztott gyümölcsök között bármikor találunk epret, ami egy sor finomság alapja lehet, sőt több recepthez eleve le kell fagyasztani az epret. Felhasználásra a legkézenfekvőbb megoldás a fagylalt, amihez 4 rész fagyasztott epren kívül csak 1 rész natúr joghurtra, valamint opcionálisan 2-3 evőkanál mézre, vagy agavé szirupra van szükség. Az elkészítésénél pedig semmi sem egyszerűbb, hiszen elegendő a turmixgépet munkába állítani hozzá, hogy perceken belül a saját, akár hozzáadott cukor nélküli eperfagylaltunkat fogyaszthassuk.

Aki szereti az érdekesebb ízkombinációkat, az bizonyára találkozott már a különféle zöld fűszerekkel ízesített eperfagylalttal, ezekkel pedig - gondolunk itt a mentára, vagy épp a bazsalikomra - otthon is kísérletezhetünk, a bátrabbakat pedig semmi sem tartja vissza attól, hogy akár teljesen új ízekkel is kipróbálják az eperfagyijukat.

Liofilizálva:

A liofilizálás, vagyis fagyasztva szárítás egy másik tartósítási eljárás, amivel a végeredmény könnyebben tárolható, hiszen nem szükséges fagyasztóba tenni, ráadásul roppanós állaga miatt különlegesebb is a sima fagyasztásnál és rögtön, akár magában is fogyasztható. Az utóbbi években egyre népszerűbbek a liofilizált gyümölcsökkel készült csokoládék, és a különféle reggeli költeményekbe (zabkásákba, másnapos zabkásákba) is gyakran kerülnek toppingként. Emellett az egészben hagyott nagyobb gyümölcsdarabok sokszor kaphatók csokoládéba mártott desszertként sok más bogyós gyümölcs mellett. A Mixit kínálatában mind magában, mind különféle kombinációban találunk liofilizált epret.

Végre elérkezett az eperszezon /Fotó: Mixit

Lássunk most egy kicsit merészebb kombinációt, ami a Raffaello golyó és a liofilizált eper házasítása - vagyis kókuszreszelék helyett apróra tört liofilizált eperbe forgatjuk meg a készre formázott golyókat. Ezekhez 60 ml vizet keverünk el 8 dkg porcukorral, majd felforraljuk, miközben egy másik edényben összekeverünk 16 dkg sovány tejport és 8 dkg kókuszreszeléket. Ezt a keveréket, és 10 dkg olvasztott vajat keverünk hozzá fokozatosan a tűzről levett cukros vízhez, majd a simára összedolgozott masszát hagyjuk kihűlni. Ez a mennyiség nagyjából 45-50 golyóra lesz elég, vagyis ennyi mandulaszemre lesz még szükségünk a golyók közepére, mielőtt megforgatjuk őket a liofilizált eperedarabokban.

Sokáig piros

Mindennek az alapja a csíramentes tároló üveg és a citromsav. Mielőtt nekilátunk az eperlekvárnak, főzzük ki a befőttes üvegeket, fertőtlenítsük. Minden lekvár attól sötétedik be, hogy túl sokáig főzzük, mert a benne lévő cukor lassan karamellizálódik, a legjobb, ha a cukrot a végén tesszük csak a felfőtt gyümölcshöz, hogy ne karamellizálja az epret főzés során. 

Eltehetjük az epret főzés nélkül is, krumplinyomóval összenyomjuk, 1:1 arányban adunk hozzá cukrot

és légmentesen zárjuk, kevesebb cukor esetén tartsuk hűtőben. Ha ez elrettentő mennyiségű cukor, akkor használjunk a zselésedést garantáló pektint tartalmazó 2:1 vagy 3:1 arányú befőzőcukrokat. 

Nincs szükség tartósítószerre, ha a csírátlanított üvegeket színültig töltjük a forró eperlekvárral, majd az üvegeket lezártan a fejükre állítjuk pár percre. A vákuum és a hő a maradék erjesztő baktériumokat is elpusztítja és a hűvös, sötét helyen tárolt lekvár felbontatlan állapotban kibír éveket is, szép pirosan! 

Frissen:

Van, amihez recept sem kell, ez pedig egy tál friss eper, ami önmagában is tökéletes desszert lehet egy kiadós étkezés után, vagy tízórainak, uzsonnának is elég lehet pár nagyobb darab eper.  Ha mégis szeretnénk valamilyen mutatósabb desszertet ahelyett, hogy csak bekapkodjuk az eperszemeket, akkor készíthetünk belőlük például a tiramisura emlékeztető pohárkrémet. 

5 kisebb, vagy 4 nagyobb adaghoz először 50 dkg mascarponét és 4 dkg cukrot keverünk el alaposan, majd egy másik tálban 2,5 dl habtejszínt verünk fel 6 dkg porcukorral, és egy kis vanília aromával. A két keveréket alaposan, de a habot nem összetörve elkeverjük egymással, majd hűtőbe tesszük - ha van habzsák, akkor abban, de kanállal is adagolhatjuk majd. Ezután az eperszószt készítjük el, 1 doboz friss eperből, 10 dkg cukorból, 2 dl vízből és 1 ek. citromléből. Ha felforrt, és az eper is megpuhult, akkor a levéből félreteszünk egy közepes adagot, a maradék szószhoz pedig hozzákeverünk 1 ek. keményítőt, és összeforraljuk. Most jön a rétegezés: a babapiskóta darabokat az eperszószból elvett lébe tesszük, majd a poharak aljára helyezzük. Erre jön egy réteg az elsőként elkészített krémből, majd az eperszószból. Ezt még egyszer megismételjük, majd, amikor a poharaink tetején az eperszószos réteg van, még néhány szem friss epret teszünk rájuk dekorációnak. Ezután már csak egy gyors hűtés van hátra, hogy ezzel az ínycsiklandó desszerttel koronázhassuk meg az étkezést.

#Mixit #mixit keverd magad #liofilizált gyümölcsök #eperszezon #antioxidánsokban gazdag gyümölcs #eperlekvár #sokáig piros eper #frissen fagyasztva vagy ropogósan

pixabay