Így fuss, hogy egészségesebb és erősebb legyél
2019. 12. 14.

Legalább egyszer az életben (ha nem többször) szinte biztos, hogy te is elhatároztad már magadban, hogy szakítasz korábbi mozgásszegény életmódoddal, és kész vagy áldozni a sport verítéket nem kímélő oltárán. Tetted mindezt azért, hogy ledobj magadról néhány kilót, vagy csak simán a rendszeres mozgásból fakadó energikusabb, fittebb hétköznapok reményében ragadtál súlyokat a kezedbe.

No igen, az elhatározás a legfontosabb! Ám legtöbbször ennél a pontnál sajnos ki is vérzik a dolog. Hogy miért? Az okokat nem kell sokáig keresni. Nem mindenkit vesznek körbe sportolók, akik jobbnál jobb tanácsokkal látnak el, esetleg motiválnak, na meg nem mindenki teheti meg azt, hogy személyi edzőt fogad, a terem hónapról hónapra esedékes bérleti díjáról nem is beszélve.

Tehát nem feltétlenül az eredménytelenség az ok, amiért sokan feladják az életmódváltásba fektetett hitünket, hanem leginkább az időhiány és a kőkemény anyagiak. Azonban azzal jó tisztában lenni, hogy a szuper edzőtermeken és a profi trénereken túl is van lehetőség a rendszeres sportra és az egészségtudatos életmódra ésszerű körülmények között.

Az egyik ilyen alternatíva a futás, ami egy annyira komplex mozgásforma, hogy az egész testedet munkára fogja. Ahhoz hogy elkezd, mindössze négy dologra van szükséged; elhatározás, egy pár futócipő, egy laza futóruházat és egy cél, ameddig meg sem állsz.

Ma már kevés olyan város, vagy település létezik, ahol ne lenne valamilyen kifejezetten futásra kialakított ingyenesen használható pálya, esetleg egy erdős, dimbes-dombos vadregényes rész, ami alkalmas lehet eme mozgásforma gyakorlására. Sokan annyira nem bonyolítják túl ezt a helyszín dolgot, hogy amint kilépnek lakásuk ajtaján, azonnal a nyakukba veszik a várost, majd a fejüket leszegve már falják is a kilóméterket. Ők az úgynevezett urban jogging, azaz a városi kocogás képviselői. Ha valaki a sport ezen stílusát választaná, annak csak annyit szeretnék javasolni, hogy a kora reggeli, vagy a késő estei órákban induljon útnak, ugyanis nem túl kellemes szmoggal telített levegőben cikkázni az autók és a gyalogosok között. Ebben a sportban egyébként az is nagyon jó, hogy szinte teljesen független az időjárástól és évszakoktól is. Télen is lehet futni, csak néhány szabályt kell betartani.

 • Folyamatosan kell a testünket a hideg levegőhöz szoktatni.
 • Mindig maradj mozgásban! Ne álldogálj vizes, izzadt ruhában.
 • A futás befejeztével azonnal nyomás a meleg zuhany, vagy vegyél száraz ruhát magadra.
 • Ha a hőmérséklet már 5 celsius-fok alá esett, használj kesztyűt és sapkát, ugyanis futás közben a fejünk az a pont, ahol az egyik legkomolyabb hőveszteség ér minket.
 • Válasz az évszaknak megfelelő öltözéket! Manapság szerencsére már számtalan olyan sportszerbolt létezik, ahol igen jó minőségben és ami a legfontosabb, nagyon jó áron juthatunk a megfelelő sportruházathoz.

Legyen az tél, vagy nyár, futás közben mindig figyelj az egyenletes tempóra, a szabályos légzésre, a tested üzeneteire. Ne akarj azonnal rekordokat dönteni, vagy másokat lenyomni. Lesz még rá lehetőséged bőven, hidd el! Legyen egy saját, ésszerűen teljesíthető célod, amit el akarsz élrni egy bizonyos időn belül. 

Ha beszereztük a megfelelő futófelszerelésünket, megvan a helyszín és kitűztünk magunknak azt a bizonyos célt is, akkor nincs más dolgunk, mint bemelegíteni éppen úgy, mint ahogyan minden más edzésforma előtt szokás. Érdemes rászánni azt a 10-15 percet, hiszen kellemetlen sérülésektől, húzódásoktól kímélhetjük meg magunkat arról nem beszélve, hogy a teljesítményünk is jobb lesz. Készítsük fel a testünket a rá váró kihívásra!

 1. Érdemes a bemelegítést a karok és a vállak átmozgatásával kezdeni úgy, hogy az első gyakorlat során megad elé emeld vállmagasságba a kezed, majd engedd annyira hátra, amennyire csak tudod, miközben a törzsed nem mozdul. Ezt érdemes legalább tízszer elvégezned, természetesen felváltva, azaz összesen hússzor.
 2. A karodat emeld fel kifelé fordítva vállmagasságba, majd végezz apró karkörzéseket. Ezt legalább hússzor ismételd meg.
 3. Hagyd a kezedet vállmagasságban, aztán hajolj le, fordítsd el a törzsedet, és előbb a jobb kezeddel érintsd meg a bal lábadat, majd emelkedj vissza, és a bal kezeddel érintsd meg a jobb lábadat. Mindkét oldalra végezd el a gyakorlatot hússzor.
 4. Végezz kitörést akár úgy, hogy közben előre haladhatsz, vagy akár egyhelyben állva a lábadat váltogatva. Ezt mindkét oldalra hússzor-hússzor ismételd meg.
 5. Ugorj terpeszbe úgy, hogy közben a két karodat a fejed fölé emeled, és összeérinted a tenyeredet, majd ugorj vissza alapállásba. Ismételd fél-egy percen át. Ez azért jó, mert a paprikajancsiként ismert gyakorlat megemeli a pulzusod futás előtt, és a zsírégetést is beindítja.
 6. Végezz húsz guggolást tarkóra tett kézzel.
 7. Emeld kifelé vállmagasságba a karodat, tartsd meg, majd engedd vissza fél-egy percen keresztül. Figyelj arra, hogy lendületes, ütemes legyen a mozgás.
 8. Végezz 15-20 fekvőtámaszt. Ha esetleg nem megy nyújtott lábbal, semmi gond, le is teheted hozzá a térdedet. Erre azért van szükség, mert ezzel a gyakorlattal már munkára fogod az izmaidat.
 9. Végül keress egy lépcsőt, padkát, vagy egy padot, amire biztonsággal felléphetsz. Először az egyik lábaddal lépj fel rá, majd ereszkedj vissza, aztán ugyanezt ismételd meg a másik lábbal is. Mindezt legalább hússzor tedd meg mindkét lábaddal.

Nagyon fontos! Ha a futás végére értél, ne úgy fejezd be folyamatot, mint David Lynch és Mark Frost a Twin Peakset 1991-ben, hanem szépen, fokozatosan. Ne állj meg azonnal, hanem sétálj addig, amíg a pulzusod lassulni nem kezd. Ezután pedig végezz nyújtó gyakorlatokat, valahogy így:

 1. Álló helyzetben az egyik lábadat emeld hátra, majd a kezeddel fogd meg a bokádat, húzd fel a lábfejedet, majd húzd a feneked felé és tartsd így pár másodpercig.
 2. Keress egy padkát vagy egy falat. Támaszd neki a lábfejedet úgy, hogy a lábujjak magasabban legyenek, mint a sarkad. Feszítsd meg úgy, hogy a testsúlyod is ezen a lábadon legyen. Ha 10-15 másodpercig megtartod ebben a pozícióban mindkét lábad felváltva, az nagyon jót tesz a lábfejednek.
 3. Helyezd előre az egyik lábad úgy, hogy a kezeidet a másik combodra helyezed. Kissé rá is támaszkodhatsz, ha úgy kényelmesebb. Ezután hajlítsd be ezt a térdedet, majd kissé ereszkedj le, mintha guggolni készülnél. Néhány másodpercig tartsd meg ezt a helyzetet, majd áll vissza alapállásba, aztán ismételd meg a másik lábaddal is.
 4. Végezz kitöréseket a szokásos módon, ahogyan azt a futás előtt, a bemelegítés alkalmával tetteted. Arra figyelj, hogy a combod és a lábszárad nagyjából 90 fokos szöget zárjon be.
 5. Jöhet a jól megérdemelt pihenés! Ha időd engedi, akkor mindezt egy héten legalább háromszor ismételd meg. Hamar érezni fogod a fejlődést, így a teljesítményed is egyre jobb lesz, ezért a célt is távolabb fogod helyezni.

Jó futást Egészségőrzők!

#mozgás #egészségőrző #futás #kocogás #bemelegítés #sport #fogyás #zsírégetés #kardio #edzés #sportcipő #jó alak #alakformálás #reggeli sport #esti sport #napi rutin

pixabay