Ezért együnk gyakrabban lenmagot
2020. 01. 23.

Tudtátok, hogy a lenmagot már Kr. e. a 14. században is termesztették és használták a gyógyhatásai miatt? Erre bizonyíték is van, hiszen több, Egyiptomban feltárt sírkamrákban is találtak ebből a rostban gazdag magból a halottak mellett útravalóként a túlvilágra.

Hogy miért érdemes akár naponta lenmagot enni?

Mert védi az érhálózatunkat, csökkenti a koleszterinszintünket és nem engedi, hogy az érfalakra újabb plakkok rakódjanak le, a benne található zsírsavak pedig nélkülözhetetlenek a szívünk egészséges működéséhez.

Sok B6 vitamint, E-vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.

A lenmag omega-3 zsírsavban is nagyon gazdag. Az egyetlen probléma, hogy az omega-3 zsírsav a magon belül található, ezért jó alaposan meg kell rágni, hogy szervezetünk meg tudja emészteni. Akkor járunk a legjobban, ha darált, őrölt, vagy olaj formájában használjuk.

Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma. Nagyon magas az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, zsírégető és csökkenti az édesség utáni vágyat. Ha egészségesebb bőrt, szebb hajat és erősebb körmöket szeretnénk, akkor minden nap 2 evőkanál lenmag őrleményt, vagy 1 evőkanál lenmag olajat csempésszünk be étrendünkbe.

Enyhíti az akné, rosacea, és az ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét.

Egy másik nagy előnye, hogy a len gluténmentes, emiatt tökéletesen helyettesíthetjük vele a glutén tartalmú gabonaféléket, amik gyulladást okoznak az arra érzékenyeknek. A lenmagnak gyulladáscsökkentő hatása is van, továbbá megszünteti a Candida gombát a szervezetben, antioxidáns tartalma pedig nagyon magas.

Milyen formában alkalmazhatjuk a legkényelmesebben?

Adjuk hozzá a joghurtunkhoz, vagy turmixunkhoz, de fagylaltba, túróba is belekeverhetjük.

Mire kell figyelnünk?

Terhesség és szoptatás idején a lenmag fogyasztása nem ajánlott! Hasmenést is okozhat, ezért akik irritábilis bél szindrómában, vagy Chron-betegségben szenvednek, ne használják a lent semmijen formában!

 

 

 

 

#gyulladás #vitaminok #vas #cink #ekcéma #antioxidáns #gyulladáscsökkentő #koleszterin #kálium #lenmag #rosacea #zsírégető #gluténmentes #candida #IBS #omega-3 #lenmagolaj #lenmagörlemény #réz #B6 vitamin #fertőzés

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay