Közeleg a karácsony, és már most azon töprengsz, hogy mennyi mindent fogsz „összeenni” egy-egy ünnepi délután? A közérzeted egyik kulcsa a tudatos étkezés lehet. Hoztunk néhány tippet, amelyekkel megelőzheted a karácsonyi „degeszre evés” érzetét.
Ebben az időszakban az óriásplakátok, a facebookon felbukkanó sütős-főzős videók, és persze a nagymamák még intenzívebben próbálnak meggyőzni arról, hogy „egyél, egyél, egyél”.
Fontos azonban, hogy kitapasztaljuk, milyen hatással vannak szervezetünkre bizonyos ételek, vagy akár étkezési szokások. Az egyértelmű, hogy ha folyton engednénk a plakátok, a videók, vagy a nagymamák nyomásának, már karácsony előtt „gurulnánk”. De hogyan csináljuk másképp?
Kitapasztalni saját emésztésünk normális és nem normális működését nem egyszerű, és a komolyabb dilemmákkal mindenképp szakértőt keressünk meg, de a kevésbé súlyos kellemetlenségeket megelőzhetjük csupán azzal is, hogy figyeljük a közérzetünket. Vannak például, akik felfújódnak, ha hirtelen, és gyorsan étkeznek. Másoknak „szúrni” kezd a hasuk, ha meleg ételre valami hideget fogyasztanak, vagy fordítva. És persze ilyen, és hasonló hatásokat konkrét ételek, vagy italok is elő tudnak idézni.
Íme néhány tipp, amit nemcsak karácsonykor, de az év többi napján is másképp csinálhatsz étkezéseidben, és az emésztésed is hálás lesz érte.
Nem muszáj reggel, délben és este is csak húst fogyasztanunk. Apró lépésekben kipróbálhatunk vegetáriánus ételeket is – persze mindig az első lépés a legnehezebb –, jön a kérdés is, hogy mivel próbálkozzunk először, hogy elengedjük azt a tévhitet, hogy gyakorlatilag „köretet eszünk körettel”.
Jó választás lehet első lépésnek például a kelbimbó lengyelesen, ami nagyon különleges ízvilágot képvisel a citromos-diós kenyérmorzsával, ráadásul jó hír az igazi húsimádóknak, hogy egy kis bacon-nel megszórva igazi gourmet fogás készíthető belőle.
Míg a nehéz vacsorák után az alvás is sokszor nehezebben megy, egy forró zöldségkrémleves nem terheli az emésztést és a tápértéke is teljes. Ideális választás ráadásul most az ünnepek előtti rohanós időszakban, mert nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Akinek meg van otthon magtejkészítő gépe is, annak igazi áldás, mert abba csak bele kell dobálni a hozzávalókat, megnyomni a gombot és 20 perc múlva már az asztalon is van a téli meleg vacsora.
A vacsorák mellett ugyanilyen fontos a reggeli étkezések tudatossága. Egy gondosan kiválasztott müzli, vagy kása igazi ajándék lehet a szervezeted számára. A Mixit oldalán például te magad össze is állíthatod a számodra legideálisabb müzlit, így figyelembe tudod venni, hogy tényleg csak olyan alapanyagokat válassz, amelyek a közérzetednek is jó tesznek. Próbáld ki például, hogy kemencében sült mézes granolához hozzáadsz egy kis liofilizált gránátalmát, összekevered kesudióval és megszórod a végén étcsokoládés áfonyával. Ez a mix édessége miatt egy kicsit ünnepi hangulatú is, de közben energikussá is varázsol, biztos lesz, akinek megadja a reggeli lendületet.
Karácsonykor nemcsak a főfogások, hanem a nassolnivalók is középpontba kerülnek. Nehéz megállni, hogy a családi activity party közben ne egyél még egy „utolsó” szaloncukrot, vagy zserbót. Gondolkoztál már azon, hogy nem is kísérted magad ezekkel? Könnyítsd meg a helyzeted, és a szaloncukor helyett tegyél ki magvakat.
A tudatos táplálkozás felé vezető út első lépéseit már megtetted, ha ezeket kipróbáltad. Érdemes belevágni, hiszen napjaid kiegyensúlyozottabbak lesznek, te magad pedig egyre jobban érezheted magad a bőrödben. Hajrá!