Hogyan figyeljünk gyermekünk egészséges és finom étkeztetésére?
2022. 06. 02.

Te is a legjobbat szeretnéd nyújtani a gyerkőcödnek? A gyerekek harmonikus testi és mentális fejlődése, valamint az egészségük megőrzése a helyes táplálkozással és az elegendő mennyiségű testmozgással kezdődik. Sok szülő számára nem egyértelmű, hogy milyen is egy ideális napi menü a csemeték számára. Hajlamosak lehetünk több édességgel kedveskedni nekik, hiszen úgy gondoljuk, úgy is lemozogják. Ezzel nem lenne gond – azonban érdemes körültekintőnek lenni. Íme pár tipp, mikre figyeljünk oda.

Az MDOSZ és az OGYÉI korábbi kutatásai alapján már tudhatjuk, hogy az iskolai menzákon kínált ételek átlagos sótartalma jelentősen csökkent, és a hozzáadott cukor mennyisége tekintetében is javult a helyzet az utóbbi pár évben. Azonban sajnos még mindig túl sok fehérlisztből készült kenyeret és péksüteményt, az ajánlottnál kevesebb rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, és több zsírt fogyasztanak a magyar gyerekek.

A kicsik egyharmada üres gyomorral indul el az iskolába, és az ebédre szánt idő is nagyon kevés, sokszor kapkodva fogyasztják el az ételt. Semmiképpen ne hagyjuk ki a gyerekekkel a reggelit, és otthon szánjunk elegendő időt a közös étkezésre! Ez épp ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit, és mennyit esznek.

Figyeljünk oda a gyermekek kalóriaigényére! A kalóriabeviteli többlet és a mozgásszegény életmód mind hozzájárul a gyerekkori elhízás kialakulásához. 2013-hoz képest jelentősen, csaknem a kétszeresére nőtt azoknak az általános iskoláknak az aránya, amelyekben igényelték a diétás étkeztetést. A gyermekek energiaigénye a kor, nem, testtömeg és aktivitás alapján nagy szórást mutat. Iskolás korban napi 1300 és 3300 kcal között változik.

A napi kalóriamennyiséget nem mindegy, mivel töltjük ki. A teljes kiőrlésű gabonák, húsok és tejtermékek mellett a legfontosabbak a változatos zöldségek és gyümölcsök. Így jutnak a gyerekek elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz, ami a fejlődésükhöz szükséges.

Érdemes minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, sárgarépát, brokkolit fogyasztaniuk, de ne feledkezzünk meg a száraz hüvelyesekről sem, mint a bab, lencse, csicseriborsó és a szója. Ezeket nem kell mindig ugyanúgy tálalni; levesek, főzelékek, saláták és krémek formájában is kiváló táplálékok.

Gyümölcsöt, nyers zöldséget, például sárgarépát vagy retket mindenképpen csempésszünk az uzsonnás vagy tízórais dobozba! Csinálhatunk emellett gyümölcssalátát, rejthetjük kekszekbe, reggeli gabonapehelybe vagy smoothieba, de aszalt formában is adhatjuk. A Mixitnél például ropogós, liofilizált gyümölcsöket keverhetünk össze müzlivel, amivel két legyet ütünk egy csapásra. Ha játékos alakúra vágjuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket, attól biztos nagyobb kedvük lesz elfogyasztani az akár kevésbé kedvelt ételeket is.

Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz. Gyümölcs- és zöldségleveket csak mértékkel, cukortartalmú teákat, üdítőitalokat, turmixokat, tejes italokat, mint a kakaó, csak alkalmanként ajánlott fogyasztani. Az energiaitalok, és egyéb magas koffeintartalmú készítményeket teljesen mellőzni kell. Az elegendő mennyiség napi minimum 8 pohár víz – ügyeljünk rá, hogy gyermekünk ne csak akkor igyon, ha szomjas!

 

#Mixit #mixit műzli #mixit keverd magad #gyümölcsök #nyers zöldségek #gyümölcs- és zöldséglevek #teljes kiörlésű gabonák #egészséges étkezés gyerekeknek #helyes táplálkozás gyerekeknek #ivóvíz

pixabay