DIY ribizliszörp, málnás álomreggeli, gyümölcsleves percek alatt. Nem csak, hogy szuperegészségesek, még finomak is! Íme a leggyorsabb receptek pirosgyümölcsökből. Újra itt a nyár, amire egész évben vártunk, feléledt a természet! Ugyan manapság akár a tél közepén is hozzájuthatunk kedvenceinkhez, az ízek igazán a természetes úton megérett, szezonját ünneplő gyümölcsben tudnak érvényesülni.
Júniusban végre gond nélkül élvezhetjük a nyár slágereit, a piros gyümölcsöket, melyek hatékony antioxidánsok, védenek a tumoros betegségek ellen, a szívet, s az ereket is jó állapotban tartják, és nem mellesleg gyönyörűek. Nézzük, milyen gyorsan elkészíthető receptekben használhatjuk fel őket, hogy maximálisan kiélvezzük az ízüket!
Tudtad, hogy a ribizliből, szörp és bor is készíthető, ráadásul minden fajtája alkalmas rá? Bora a magas csersavtartalma miatt könnyen tisztuló, kellemes ízű, és jól tárolható, a szörp változtat pedig mindent feldob, amihez hozzákeverjük.
Utóbbit igen könnyen elkészítheted otthon is, ha szomjadat oltanád: a ribizliket mosd meg, majd tedd egy lábasba. A szárakat nem kell eltávolítanod. 4-5 evőkanál vizet tégy a ribizlikre, és alacsony lángon kezdd el főzni. Mikor már kellően átmelegedtek a szemek, egy villa segítségével nyomkodd össze őket, ezután még 15 percig főzd, majd egy szűrőn, evőkanál segítségével passzírozd át. Add hozzá a cukrot, és alacsony lángon főzd tovább, pontosan még 40 percen keresztül, végül üvegekbe töltsd ki a szörpöt, és hagyd kihűlni. Öntsd frissen facsart citromléből készült limonádéhoz, tálald jégkockákkal, és mentával!
Ki ne szeretné a turmixokat, vagy a smoothie-kat? A titkuk csak annyi, hogy a frissen vásárolt gyümölcseinket előre fagyaszd le, úgy turmixold össze őket a többi hozzávalóval. Az eper zabpehellyel, natúr joghurttal, egy kevés növényi tejjel, esetleg mézzel keverve igen energia-dús, teljes értékű nassolnivaló lehet például fagyi helyett.
A friss málna minden reggelit fenségessé tesz, de különösen jól illik a granolához. Próbáld ki natúr joghurttal felöntve! Bár a granolát egy kicsit hosszabb idő elkészíteni, mindenképpen megéri az előkészületeket, de mézes változatban kapható a Mixitnél is. Ha szereted a kása-, és müzliféléket gyümölcsökkel kombinálni, ez az összeállítás lesz a kedvenc nyári desszerted.
Ki ne vágyna egy forró nyári napon egy jó hideg, klasszikus görög gyümölcslevesre? Ez a recept az egyik legjobb dolog, ami a meggy és a cseresznye találkozásával történhet. A tejszínt és a narancslevet egy nagyobb tálba keverd össze, és tetszés szerint ízesítsd. Add hozzá a felkockázott gyümölcsöket, és jól behűtve tálald ebédre.
Teljesen mindegy, éppen hol vagy – az irodában, egy tóparton, vagy az erkélyeden – ezek a hűsítő gyümölcsvariációk biztosan felfrissítenek.
Irány a piac!