Így lehet komfortos munkahely az otthonunk
2021. 03. 11.

Home office? Távmunka? A koronavírus miatt az elmúlt évben egyre több ember életében játszanak fontos szerepet ezek a fogalmak. A kormány friss korlátozásai miatt ráadásul most újra a lakosság egy jelentős része otthonról kényszerül dolgozni. Szakértői tippek azoknak, akik most kezdenek bele az otthoni munkaállomásik kialakításába vagy átalakításába.

Az otthoni munka elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: bőven tartogat kihívásokat. Szinte szükségszerűen mást is csinálunk közben: mosogatunk, telefonálunk, kimegyünk a kertbe, megkavarjuk a levest.

Ahhoz, hogy az otthonunk komfortos munkahely legyen és megfelelően tudjunk fókuszálni a feladatainkra, először is el kell döntenünk, hogy hol fogunk dolgozni. Érdemes olyan szobát választani, ami kissé elszeparál minket a zavaró tényezőktől, nem csábít minket házimunkára és tévénézésre sem.

Fontos egy hozzánk illő íróasztal

Természetesen a legideálisabb helyzet, ha van kifejezett dolgozószoba, de ez a legtöbb esetben nem megoldható, ezért sokan a nappali, a háló vagy az előszoba egy kis szegletébe szorulnak. Az ágyban fekve vagy a kanapén ülve nehéz hosszasan, eredményesen koncentrálni. Ideig-óráig használható ugyan az étkezőasztal is a munkára, de állandó jelleggel már kényelmetlen. Itt jönnek képbe az íróasztalok.

„Az otthoni irodánk lelke minden esetben egy jól megválasztott íróasztal. Először is érdemes átgondolni, hogy milyen munkát szeretnénk végezni az asztalnál, és ahhoz mennyi helyre, milyen felületekre van szükségünk: laptopot vagy asztali számítógépet használunk, van-e plusz monitorunk, használunk-e majd nyomtatót, szkennert, mennyi papírt és egyéb eszközt tárolunk majd rajta. Ezek alapján érdemes megválasztani a megfelelő méretű és a hozzánk passzoló kiegészítőkkel felszerelt íróasztalt” – mondta Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

A legjobb, ha az asztal az ablak elé kerül, így természetes fényben dolgozhatunk, elkerülhetjük a monitoron visszaverődő fényt és nem árnyékoljuk le a munkafelületet. Az íróasztalokat „jobbos” és „balos” kivitelben is választhatjuk. Attól függően, hogy milyen kezesek vagyunk, nézzük meg, hogy melyik irányban lesz szükségünk több helyre. Helykihasználás tekintetében nagyon praktikusak a sarokba helyezhető számítógép asztalok is.

Javíthatunk a testtartásunkon

„Az otthoni iroda kialakításánál a szék a második legfontosabb beszerzési döntés, amit meg kell hozni. Az íróasztalok magassága általában egyforma, viszont egy állítható magasságú forgószékkel a testmagasságunkhoz tudjuk szabni a munkaállomásunkat. Emellett a testtartásunkon is javíthatunk a megfelelő ülőhely kiválasztásával. Pénztárcánkhoz mérten a legjobbat érdemes beszerezni, hiszen ezen töltjük a napunk egyharmadát” – tanácsolta Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

A testtartásunkon azzal is javíthatunk, hogyha a képernyőnk teteje egy szinten van a szemünkkel, így nem kell lefelé néznünk. Ezt elérhetjük egy laptop tartóval, vagy asztali számítógép esetében egy olyan íróasztallal, ahol külön, magasabb helye van a monitornak.

Mi legyen az asztalunkon?

Attila azt tanácsolja, hogy csak a munkánkhoz elengedhetetlen eszközök kapjanak helyet az íróasztalon, hiszen, ha sok dolgot halmozunk fel rajta, az elvonja a figyelmet a munkától és dekoncentrálttá válhatunk. Bőven elég a laptopod és esetleg egy-két dísztárgy, strapabíró növény, inspiráló kép, mondat, amire ha ránézel, újult energiával tölt fel. És persze egy fényforrásra is szükségünk lesz.

„Már az íróasztallal és a székkel együtt érdemes kiválasztani egy jó asztali lámpát. Ma már sok korszerű, erős fényű LED lámpát találni a piacon, amelyek nem bántják a szemet. Egy szép lámpa ráadásul design tárgy is egyben, ami az asztalunk dísze lehet” – tette hozzá Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

Munkánktól függően időnként sok tárolandó papír vagy apró tárgy elhelyezésére is szükségünk lehet, ezért a szakember a home office kialakításánál vagy átalakításánál azt javasolja, hogy tervezzünk az íróasztalunk köré fali polcokat vagy szekrényeket, amelyeknek praktikus térelválasztó funkciója is lehet. Mindenféle szélességben, magasságban, mélységben megtalálhatóak már ezek, sőt egyedi méretekben is rendelhetőek.

Ha pedig kialakítottuk a tökéletes otthoni munkaállomásunkat, már csak arra kell figyelni, hogy a munka ne menjen a magánélet rovására! Az otthoni iroda célja, hogy kényelmesen, praktikusan szolgálja a munkát, de ne folyjon bele a másik színtérbe, a családi életbe. Erre a legjobb megoldást az jelenti, ha megtartjuk az eddig szokásos napi rutint.

#COVID-19 #otthoni munka #home office #otthoni irodánk kialakítása #komfortos munkahely otthon

pixabay