Így tarthatjuk a kapcsolatot az ünnepek alatt
2020. 12. 22.

Alaposan megváltozott az életünk, az online tér nem csak a bevásárlás, ügyintézés, munka és tanulás, de a hétköznapi kapcsolattartás terén is nagyobb szerephez jutott. Minden jel arra mutat, hogy az idei év végi ünnepek sem a rokonlátogatásról és a nagy családi összejövetelekről szólnak majd, ez az elszigetelődés pedig az idősebb korosztály számára jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az LG Magyarország mobilüzletágának szakértői összegyűjtötték, hogyan hozhatjuk ki az online családi és baráti összejövetelekből a legtöbbet, illetve hogyan segíthetünk az időseknek abban, hogy ők se maradjanak ki a digitális életünkből.

A mögöttünk álló háromnegyed évben alaposan megváltozott az életünk: többet vagyunk otthon, sokan otthonról dolgoznak vagy tanulnak, számos várva-várt rendezvényről vagy utazásról, rokonlátogatásról voltunk kénytelenek lemondani, többet rendeltünk webshopokból és éttermekből, sőt, egy hazai kutatás szerint az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat is többet használtuk. Ez a felmérés arra nem tért ki, hogy a személyes találkozókat pótló online összejövetelek népszerűsége mennyiben nőtt hazánkban, de például az Egyesült Államokban a felnőttek harmada vett részt virtuális családi vagy baráti összejövetelen a járvány kitörése óta. Ezek az online családi összejövetelek, baráti partik a fiatalabbak és a felsőfokú végzettségűek körében voltak a legnépszerűbbek: az ide tartozók fele csatlakozott ilyen eseményhez. Bár a fiatalabbak vélhetően Magyarországon is könnyebben tették át a virtuális térbe a találkozókat, az idősebb korosztály számára még fontosabb volna, hogy kövesse ezt a példát. Hazánkban ugyanis csaknem 700 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember él egyedül, a kijárási korlátozások, a távolságtartási szabályok és a biztonságra törekvés miatt pedig korábban nem látott módon beszűkültek a személyes kapcsolattartás lehetőségei. Ez azért is aggasztó, mert a kutatások szerint a magány komoly negatív egészségügyi hatásokkal is jár.

Bármiből lehet online összejövetel

Akár egy egész ünnepi ebédet, sőt, még a sütés-főzést is szervezhetjük úgy, hogy a családtagok, barátok együtt vesznek részt, csak ki-ki a maga otthonában készíti és fogyasztja el az ételeket. Ugyanígy válhat közös online élménnyé az ajándékozás, ha például a nagymama élőben – Skype-on, Messengeren, Zoomon, Viberen, stb. - látja, ahogyan az unokái az általa küldött ajándékokat bontogatják a fa alatt. A gyerekek esti meséje is érkezhet a távol élő nagyszülőktől, rokonoktól, de az online együttlét arra is alkalmas lehet, hogy közösen böngésszünk a régi fotók és családi videók között, felidézve a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

Ha mindehhez az okostelefonunkat használjuk, célszerű beszerezni egy állványt is a hosszú beszélgetésekhez. Magasabb szintre emelhetjük a távcsevegés élményét, ha a mobil képernyőjét az okostévére tükrözzük, ha pedig számítógépet használunk, érdemes egy méretesebb, IPS panellel szerelt monitort beszerezni, hogy mindenki jól láthassa a képet, még oldalról is.

Technikai segítség az idősebbeknek

Míg az online térben és az okos eszközök között otthonosabban mozgó korosztályok számára a napi rutinhoz tartozik ezen eszközök használata, kiválasztása, az idősebbeknek ebben segítségre lehet szükségük. Ha van rá lehetőségünk, lepjük meg egy okostelefonnal idős családtagjainkat, a videohívásokhoz szükséges alkalmazásokat pedig a mobillal együtt előkészíthetjük a számukra, illetve telefonos segítséggel közösen is telepíthetjük a készülékekre.

Az idősebb korosztály számára ugyanolyan szempontok alapján javasolt telefont, vagy meglévő számítógép mellé egy jobb minőségű monitort választani, ahogyan saját magunknak tennénk.

Érdemes átgondolni, hogy a leendő tulajdonos pontosan mire szeretné használni a mobilt. Ilyen lehet a telefonhívások lebonyolítása, a videochatelés az unokákkal, az üzenetküldés és e-mailezés, a GPS-alapú navigációs és utazástervező alkalmazások használata, a friss időjárási információk lekérése, az egészségmegőrzési funkciók kihasználása, az internetezés vagy a fotózás. Ezek alapján felmérhető, hogy valóban szükség van-e jó minőségű kamerára, nagyméretű kijelzőre vagy komolyabb rendszerchipre. Ha pedig monitorról van szó, egy nagyobb méretű, kényelmesen áttekinthető, jó felbontású készülék igazi segítséget nyújthat főleg akkor, ha már nem tökéletes a megajándékozott látása.

Hasznos funkciók

Néhány szempont az évek múltával egyre fontosabbá válik: ilyen lehet a már említett látás- vagy hallásromlás, amely egyedi megközelítést jelent az okostelefonválasztáskor is. „Az ideális kijelzőméret a 65 év feletti korosztály számára a visszajelzések alapján minimum 5,5 hüvelykes, de inkább 6 hüvelyknél nagyobb méretű képernyő javasolt - természetesen csak akkor, ha ezt kézben tartani is kényelmes” – mondta el Juhász Fruzsina, az LG mobilüzletágának marketingmenedzsere. A szakértő szerint a jól kivehető és világos, azaz nagy fényerejű kijelző iránti igény mellett fontos szempont marad, hogy a készülék elférjen a táskában, nadrágzsebben. Erre kínál kényelmes megoldást egy 18:9 képarányú vagy még hosszúkásabb mobil, amelynek kijelzője nagyméretű, a készülék maga mégis könnyen egy kézbe vehető. „Érdemes olyan okostelefont választani, amin ugyanaz az operációs rendszer fut, mint a család többi tagjának a mobiljain, hiszen így távolról is könnyebb a segítségnyújtás. A hazánkban legelterjedtebb Android rendszer például könnyen kezelhető és az idősebbek számára fontos funkciókhoz gyors hozzáférést biztosít.” Hallásromlás esetén hasznos, ha a készüléken fizikai hangerőszabályzó gomb is található, hiszen ezt telefonálás vagy videochat közben is gyorsan és könnyen megtalálja a felhasználó. Ha a nagyszülő szeretne videochaten beszélgetni az unokákkal, érdemes olyan készüléket választani, amely minőségi kamerát kínál. Bár a kiemelkedő kamerafunkciók a felsőkategóriás okostelefonokra jellemzők, az LG esetében már az elérhető árú K-szériájában is prémium kamerafunkciókat találunk. Kifejezetten hasznos lehet a 65 év felettiek számára az ujjlenyomat-olvasó is, hiszen így nem szükséges mintákat vagy kódokat megjegyezniük ahhoz, hogy a telefonjukon tárolt adatokat biztonságban tudják.

 

#online összejövetel #online karácsony #biztonságos kapcsolattartás #skype #messenger #Zoom #Viber #családi beszélgetés #ünnepi ebéd #LG Magyarország #mobilüzletág szakértői #online családi összejövetelek #kijárási korlátozás #technika segítség az időseknek #hasznos fun

pixabay