5+1 hasznos tipp a szép erkély kialakításához
2021. 06. 24.

Sokan álmodozunk nagy kertről – főleg a jó idő beköszöntével – ahol kellemesen tölthetjük a hétvégéket, vagy éppen alkotói vágyunkat élhetjük ki. De mihez kezdjünk, ha a lehetőségeink egy városi teraszra korlátozódnak? Akár kisebb, akár nagyobb nyitott helyiségről van szó, könnyedén feldobhatjuk néhány praktikus bútordarabbal és szép dekorációval, amelyeket mi magunk is el tudunk készíteni.

Az Euronics most összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, amelyekkel még egy kis erkélyből is kihozhatjuk a maximumot.

1. Tervezés: így érdemes elkezdeni

Kiindulásként mérjük fel a lehetőségeinket és az erkélyünk adottságait, ragadjunk mérőszalagot, kockásfüzetet és tervezzünk. Gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk, mik az elképzeléseink és vágyaink, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mekkora térben gondolkodhatunk, és semmiképp se feledkezzünk meg a szomszédságunkról. Nem biztos, hogy közvetlen szomszédaink kirobbanó örömmel veszik, ha például grillkonyhát szerelünk melléjük, aminek illata kellemes annak, aki éppen főz, de más család hálószobája kevésbé örül neki.

2. Megfelelő eszközök beszerzése

Bár a legtöbb háztartásban megtalálható legalább egy kisebb szerszámosláda, ha magunk szeretnénk elvégezni a munkát, érdemes néhány új eszközben is gondolkodnunk. Egy kézifúró, egy kis kalapács, egy kézi csiszoló vagy néhány kertészeszköz biztosan megkönnyíti majd a balkonunk újragondolását. Ha komolyabb bútor vagy kiegészítő elkészítésére adnánk a fejünket, szükségünk lehet egy dekopírfűrészre is – ebből már az első vásárlás alkalmával is érdemes olyat választanunk, ami állítható sebességfokozattal rendelkezik, így a különböző anyagok (fa, fém, beton) igényeivel nem lehet gondunk. Ha családostul tervezzük a barkácsolást, szerezzünk be gumifejű kalapácsot, gyermekollót és védőkesztyűt, hogy a kicsik biztosan ne sértsék meg magukat.

3. Figyeljünk az ár-érték arányra

Azt gondolhatnánk, a barkácseszközöknél az alacsonyabb ár kompromisszumot jelent, de valójában egy olcsóbb termék is megfelelhet az igényeknek, ha tudása elég a célunk eléréséhez. Az Euronics szakértői szerint az extra funkciókat és ergonomikus megoldásokat a pénztárcánk is megérzi majd, ezért érdemes alaposan körbenézni és megfontolni, hogy milyen felhasználási célból és milyen időtávra vásárolunk eszközt. Előfordulhat, hogy az olcsóbb termék később mégis jelentősen drágábbra jön ki, ha szervizelni, vagy idő előtt cserélni kell.

4. Praktikum mindenekelőtt

A túl nagy erkélyekre viszonylag kevés panaszt hallunk, azonban ne keseredjünk el, akár pár négyzetméterből is kihozhatjuk a legjobbat, ha okosan és praktikusan tervezünk! Gondolkodjunk többfunkciós bútorokban, például tárolóként és ülőalkalmatosságként egyaránt használható székekben és összecsukható asztalokban, amelyeket félrerakhatunk, amikor épp nincs rájuk szükség. A magasabbra helyezett, keskeny polcok nem vesznek el túl sokat a térből, a korlátra helyezett, kifelé lógó vagy falra futtatott növények pedig igazi kerti hangulatot adnak egy kisebb terasznak is.

5. Világos színek és zöld növények

Kis hely esetében érdemes világosabb színekben gondolkoznunk, hogy ne szűkítsük be a teret. Válasszunk halványabb színű padlót, járólapot, kaspókat, terítőt és bútorzatot, hogy légiessé váljon az erkély. A növények kiválasztásánál mindig figyeljünk otthonunk fényviszonyaira. A növények ültetése, locsolása jó feladat lehet a fiatal családtagok számára is. Egy ültetőfólia – vagy ennek hiányában akár nagyobb méretű újságpapír is megteszi – praktikus lehet, hogy a cserép mellé hulló földet könnyedén eltávolíthassuk a munkálatok befejeztével.

5+1. Mit barkácsoljuk saját kezűleg?

Kezdőként érdemes egy tárolóként is funkcionáló székkel kezdeni a barkácsolást, hiszen ehhez különösebb eszközigény sem társul, és rengeteg segítséget találunk hozzá a különféle DIY blogokon. Belevághatunk egy szép fa madáretető, kinti polc, virágállvány, gyertyatartó vagy kisasztal elkészítésébe is, de gondolkodhatunk mini sziklakertben vagy egy kézzel festett kaspóban is. Olyan praktikus és szép dolgokat valósítsunk meg első körben, amik kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet okoznak, így garantáltan jó program és kellemes, erkélyen töltött idő vár ránk!

#Euronics #dekorációk erkélyre #kaspók #gyertyatartók #balkonnövények #zöld növények a teraszon #nyári hangulat az erkélyen #indul a barkácsszezon

pixabay