Inzulinrezisztencia diéta koronavírus idején
2020. 03. 19.

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségük miatt tartandó étrend miatt.

Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az inzulinrezisztencia (IR) diétán élők.

IR és prediabetes diéta cukorbetegség esetén

A szénhidrátanyagcsere zavarai igen sok embert érintenek napjainkban. Egyre több embert diagnosztizálnak cukorbetegséggel és az azt megelőző állapotokkal. A terápiájuk lényege az inzulinrezisztencia csökkentése és a vércukorszint kordában tartása. Ennek elérésében igen nagy szerepet játszik az életmódterápia, mely személyre szabott étrendet és rendszeres mozgást takar. Minden egyéb - beleértve a gyógyszert/inzulint- “csupán” kiegészítés.

A diéta minden esetben személyre szabott, melyben figyelembe kell venni a beteg életkorát, BMI-jét, laboreredményeit, életritmusát, egyéb betegségeit stb. Éppen ezért fontos, hogy dietetikus állítsa össze az étrendet. A táplálkozás során oda kell figyelni a gyors és a lassú szénhidrátok napszaki elosztására, hogy mik a kerülendő és javasolt ételek, milyen tünetekre érdemes ügyelni (pl. hipoglikémia tünetei), és akkor mit kell tenni. Ennek elsajátítása időigényes lehet, ám kellő motivációval hamar bele lehet jönni. Ugyanis gyakran szokott problémát okozni például az, hogy mivel sűrítsünk, milyen liszttel süssünk süteményeket, miből lehet finom palacsintát készíteni, vagy mivel rántsunk - mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Diéta a járvány idején

Bár a diéta és az egészséges étkezés a járvány és a karantén esetén háttérbe szorul az egészségeseknél, ám IR és (pre)diabetes esetén továbbra is ügyelni kell a dietetikus által összeállított étrendre, viszont lehetnek olyan tényezők, melyek útját állhatják.

Nincs teljes kiőrlésű liszt

Mostanában igen körülményes tartós élelmiszerekhez, igy liszthez is jutni, hát még a teljes kiőrlésűhöz! Így az ember csak igen keveset tud hazavinni belőle, már ha tud. Ha úgy látja, hogy nagyon fogytán van a teljes kiőrlésű lisztből, úgy fele-fele arányban használja a finomított liszttel. Amennyiben csak kevésre van szüksége, és esetleg van otthonában zabpehely, azt ledarálva bártan alkalmazgatja a teljes kiőrlésű liszt helyett. Jó megoldás lehet továbbá a búzakorpa, zabkorpa használata is. A tésztához keverve növelhetjük annak rosttartalmát.

Más lett a napi rutinom

Sokan maradnak önszántukból, vagy kényszer miatt otthon, közülük pedig jópáran éjszakai műszakban dolgoztak. A munka szüneteltetéssel vagy a home-office-szal az illetőnek megváltozik az életritmusa. Amikor a diétát állítja össze a dietetikus, ezt is figyelembe veszi, így érthető, hogy a bekövetkező változások miatt másra van szüksége a betegnek. Érdemes egy, a beteg számára megfelelő napi ritmust kialakítani, és azt betartani. Fontos, hogy az étkezések között továbbra se teljen el 4 óránál több, figyeljenek a rendszeresség betartására.

Kevesebb CH-t tud enni olykor

Mivel az emberek igencsak nyomós indokkal mennek boltba a járvány időszaka alatt, ezért előfordulhat, hogy lesz egy-egy nap, amikor nem tudja az illető elfogyasztani az előírt CH mennyiséget. Ez főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén okozhat nagy gondokat, mivel ekkor megnő a hipoglikémia esélye. A legjobb az lenne, ha megelőzésként távkonzultációban értekezne erről az orvosával (ilyenkor valószínű változtatni kell az inzulin adagon), ám ha már csak kevés étele van otthon, a dietetikus azt tanácsolja, hogy pótolja a kieső szénhidrát mennyiséget hüvelyesekkel, fagyasztott burgonyatermékekkel és ne felejtse el a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást sem. A fagyasztott zöldségkeverékek, gyümölcsök is tökéletesek erre a célra.

Krumplit, rizst köretnek?

A szénhidrát diétán élők jól tudják, köretnek a fehér rizs és a krumpli nem a legjobb választás, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Igen ám, de a házi karantén idején nem biztos, hogy bővelkedik bulgurban, kölesben vagy kuszkuszban. Ilyenkor ezeket nyugodtan felezheti rizzsel, de ha egyáltalán nincs az otthonában, egyen a krumpli köret mellé zöldségeket, mivel így lassítani lehet a burgonyában, fehér lisztben lévő keményítő felszívódását. A cél ugyanúgy egy kiegyensúlyozott, egyenletes vércukorszint elérése.

Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegkozpont.hu

Így védekezz a koronavírussal szemben »»»

Elfogyott a kézfertőtlenítő? Ne ess pánikba, itt a megoldás! »»»

#vércukorszint #diéta #cukorbetegség #IR diéta #szénhidrát #Endokrinoközpont #táplálkozás #szénhidrát diéta #zöldségek #kuszkusz #gyömölcs

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay