Mit csinálj a bezártság után, hogy újra fellélegezhess?
2021. 05. 20.

Karantén utáni testi-lelki méregtelenítés. Itt vagyunk a nyár küszöbén, de még mindig nem tudsz örülni? Nem te vagy az egyetlen! Az elmúlt időszak igencsak embert próbáló volt az egész világ számára, és a hosszú ideje fennálló stressz miatt sokan képtelenek újra ellazulni. Íme 6+1 tipp, hogyan segíthetsz azon, hogy jobban érezd magad a mindennapokban.

Azt gondolod, hogyha minden újra visszatér a normál kerékvágásba, majd te is varázsütésre a régi leszel? Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik kifejezetten nehezen viselték a bezártságot, valószínűleg benned is rengeteg feszültség gyűlhetett össze az elmúlt egy évben. Ezeket nem egyszerű levezetni, de a jó hírünk az, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Kellő odafigyeléssel te is megszabadulhatsz a negatív gondolatok körforgásától.

testi Az alábbi tippek nem csak a mostani, hanem bármilyen nehezebb időszakot segíthetnek átvészelni. Nézzük is, mik ezek!

1. Hagyj magadnak elég időt!

Egy nehéz időszak feldolgozása nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem csoda, hogyha úgy érzed, túlterhelődtél, elfáradtál. Ahhoz, hogy újra erőre kapj és motivált legyél, a szervezetednek, és a lelkednek is időre van szüksége.

2. Irány a természet!

Kikapcsolódásképpen te is biztos sokat voltál kirándulni egyéb programlehetőség híján. Tartsd meg ezt a jó szokást, és levegőzz sokat, fedezz fel új helyeket. A tested hálás lesz, ha mozoghat. Nem csak, hogy a betegségeket tudod megelőzni, ha legalább hetente háromszor leizzasztod magad, de a pszichédre is jó hatással van a sport.

3. Koncentrálj az apró örömökre!

Hajlamosak vagyunk természetesnek venni körülöttünk a dolgokat. Vedd észre, mik azok, amikért hálás lehetsz! Ezek lehetnek akár egészen kis dolgok is: a szeretteid kezének melege, a növényeken levő harmatban megcsillanó hajnali napsugarak, egy jó könyv, a madarak csicsergése, a kedvenc ételeid íze, a virágok illata. Ha elkezdesz figyelni ezekre is, egy idő után ráérzel, és mindennek jobban fogsz tudni örülni.

4. Vezess naplót az érzéseidről!

Nem gondolnád, de a kimondott szavaknak hatalmas erejük van. Ha leírod, hogy mit érzel, könnyebben dolgozod fel a mindennapok eseményeit, és tisztábban látod a tanulságokat. Próbálj arra fókuszálni, hogy mit tudtál tanulni az elmúlt időszakból: ez segít megemészteni a történteket, és így esélyt adsz magadnak arra, hogy előnyt kovácsolhass a megélt dolgokból.

5. Használd a csendet, hogy ellazulj!

Nem viccelünk. Gyújts egy gyertyát, és csak figyeld, ahogy ég, koncentrálj a lángra. Egy idő után meghallod azt is, ahogy a tűz égeti a kanócot. Vannak, akik ezt meditálásnak hívják – a lényeg az, hogy kikerülj a mókuskerékből, és „rebootold” az agyad. Ha nehezen alszol el, végezd el a gyakorlatot minden este!

6. Figyelj az egészséges táplálkozásra!

Lassan már a csapból is az folyik, hogy milyen fontos a sok zöldség és gyümölcs, de nem lehet eleget hangsúlyozni: az vagy, amit megeszel. Ha nap, mint nap mérgekkel tömöd magad, nem csoda, hogy ideges és fáradt leszel. Ahelyett, hogy pár napos léböjt kúrákat tartanál a tested detoxikálása céljából, fogyassz mindennap legalább két liter vizet, magas vitamin, és- rosttartalmú szezonális ételeket, és igyál inkább zöld teát. Ha nassolnál is, tedd mértékkel! Zsíros chipsek és cukros pudingok helyett válassz aszalt, vagy liofilizált gyümölcsöket, ízesített magvakat, zabpehelyből készült kekszet. Ezeket manapság már nem olyan nehéz beszerezni, például a Mixitnél mindegyiket egy helyen meg is találod.

7. Pihenj!

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk túlterhelni magunkat, ami rendkívül negatívan hat a testünkre és a lelkünkre is egyaránt. A napi 8 óra alvás mellett az aktív pihenés is nagyon fontos. Olvass el egy jó könyvet, foglalkozz a háziállataiddal, nézz meg egy jó filmet, fess, vagy varrj valamit. Vannak, akik kertészkednek, mások fotóznak, a lényeg, hogy olyat csinálj, amit szeretsz, ami feltölt energiával.

 

Meglehet, hogy úgy érzed, most semmihez nincs kedved, de hosszú távon is jót teszel magadnak, ha a mindennapjaid részévé teszed ezeket a dolgokat. Lehet, hogy eleinte furcsa lesz, de hidd el, meg fogod köszönni magadnak.

 

#Mixit müzlikeverék #mixit keverd magad #egészséges táplálkozás #liofilizált gyümölcsök #zabpehely keksz #aktív pihenés #irány a természet #testi-lelki méregtelenítés #7 tipp a jobb közérzetért

pixabay