Megromlott. Ki kell dobni. Mégis, hogyan lehet frissen tartani az ételeinket?
2021. 11. 02.

Te is utálsz ételt kidobni, igaz? Ha észrevetted, hogy néha-néha rád rohadnak az életeid, ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük, mik a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

Nem csak a környezettudatosság miatt érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Közeleg a tél, ilyenkor már főleg nem szabad pazarolni, hiszen lassan már semmi nem terem meg a hideg idő miatt. Van, amit még fel lehet használni alapanyagként, de a legjobb, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan!

Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet, illetve levegőminőség-függő. 4-5 °C optimális a legtöbb étel tárolására, de a hagymát, a paradicsomot és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni – nekik elég, ha hűvös, száraz helyen vannak –, hacsak nem kezdenek már túlérettek lenni. Ugyanígy elől hagyhatjuk a körtét, szilvát, banánt, avokádót is, a burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, sütőtök pedig egy sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt, vagy egy spájzban, esetleg betakarva valamilyen textillel.

 

Tudtad, hogy az sem mindegy, mit mivel tárolsz? A hűtőszekrényben az élelmiszereket a polcokon egymástól elkülönítve kell elhelyezni, a nyers húsokat pedig főleg célszerű a legalsó polcra helyezni, ugyanis az ezekből esetlegesen szivárgó folyadék így nem is csöpög rá a többi élelmiszerre. Az avokádó, a kivi és a paradicsom etilén gázt termelnek – ez gyorsítja fel az érési folyamatot –, ahogyan a banán is, ezért őket mindenképpen távol kell tartani az etilénre érzékeny zöldségektől, mint a brokkoli, a sárgarépa vagy a saláta. A burgonya az almával jól fogja érezni magát, együtt tovább is maradnak frissek.

A műanyag tárolók helyett válasz üveget vagy zsákot, így a környezetet is véded.

A salátazöldeket és a friss gyógynövényeket érdemes szorosan lezártan tartani, a salátát és a brokkolit pedig mindenképpen külön tartsd. Nagyon fontos az is, hogy szárazak maradjanak! Csak fogyasztás előtt mosd meg őket.

Fagyasztva a szalámifélék 2 hónapig, a darált hús 4 hónapig, a hússzeletek, halfilék, és a csirke fél évig is elállnak. A zöldségeket előfőzve fagyaszd le, a gyümölcsöket pedig megmosva, felszeletelve. Hogy megóvd őket a fagyás okozta sebektől, facsarj rájuk citromlevet! Ha szeretnéd, hogy az aromájuk, frissességük, és tápanyag-, illetve vitamintartalmuk is megmaradjon, inkább vásárolj eleve liofilizált gyümölcsöket. A Mixitnél találsz sokfélét ilyenekből – ezen tartósítási folyamat pedig nem károsít bennük semmit.
Fontos, hogy a fagyasztást minél gyorsabban végezzük, a kiolvasztást pedig minél lassabban. A lassú fagyasztással sok kis jégkristály keletkezik, amelyek roncsolhatják az étel szerkezetét. Kiolvasztani pedig azért kell lassan, hogy az élelmiszer megtartsa az állagát.

Extra tipp: ha fagyasztást igénylő ételeket vásárolsz, vagy húsféléket, esetleg tejet, párizsit, felvágottat, a lehető leggyorsabban kell elszállítanod őket, vagy hűtőtáskába tenned minél hamarabb. Egyszerűbb, ha előre megtervezed a bevásárló körutad, és az élelmiszereket utoljára veszed meg, ugyanis egy órányi utazást megfelelő hűtőtáskában, nyáron maximum egy órát bírnak ki.

Sok sikert!

#brokkoli #sütőtök #Mixit müzlikeverék #Mixit #téli gyümölcsök #hogyan tartsuk frissen az ételeinket? #zöldségek helyes tárolása #meddig tartsuk a fagyasztóban a húsféléket #környezettudatosság #egészségőrző élelmiszerek

pixabay