Miért igyunk naponta almaecetet?!
2020. 02. 09.

Az almaecetnek számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. Már őseink is gyakran használták olyan egészségügyi problémákra, mint a visszerek eltüntetésére, vagy a torokfájás csillapítása, ám legtöbben talán zsírégető tulajdonsága miatt alkalmazzák.

 

Ha csak az ecetet nézzük, ideális tartósítószernek, salátaöntetnek, de sütéshez és főzéshez is kiváló. Ám azzal is legyünk tisztában, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, hamar komoly problémákat okozhat a szervezetünkben. Ezért érdemes inkább hígítva alkalmazni, ami megközelítőleg 1-2 evőkanálnyit jelent egy jó pohár vízben.

 

A különféle ecetfélék egyébkén elképesztő múltra tekintenek vissza. Már Hippokratész korából is találtak feljegyzéseket az ókori Görögországban, miszerint az akkori orvosok leginkább sebek kezelésére alkalmazták. Ma azonban ezekre a problémákra már azért vannak hatásosabb gyógymódok is. Leginkább a fogyni vágyók illesztik be diétás étrendjükbe a különféle ecetfélék fogyasztását, ám a szív- és érrendszer egészségének helyreállítására és megőrzésére is hatásos lehet arról nem beszélve, hogy a korpa elleni harcban is segíthet győzelmet aratni.

 

Na, de azért most vizsgáljuk meg egy picit jobban az almaecetet. Valóban egy csodaszer lenne?

 

A tudomány jelenlegi állása szerint az ecetsav a fent említett jótékony hatásai közül mindössze csak néhányat tud igazolni, illetve elismerni. Az egyik ilyen egyetértés pont az anyagcserére vonatkozik, így az valóban igaz lehet, hogy segíthet a fogyni vágyóknak a kívánt súlycsökkenés elérésében. Több japán kutató hosszan tartó vizsgálatai is azt igazolják, hogy az ecetsav, így az almaecet fogyasztása nemcsak a zsírraktározást gátolja, de képes csökkenteni a testzsírt és a hasi zsírpárnák mennyiségét, de a szív- és érrendszer szempontjából fontos trigliceridszintet is jó eredménnyel szabályozza.

 

Bizonyított tény továbbá, hogy 2-3dl vízben hígított 20 milliliter (egy evőkanálnyi) almaecet étkezés után 30 perccel, bizony csökkenti a vércukorszintet, de egy másik kutatás során az is kiderült, hogy a lefekvés előtti almaecet-fogyasztás pozitív irányba szabályozza a reggeli éhgyomri vércukorszintet.

 

Leegyszerűsítve mindez annyit jelent, hogy napi 20-30 ml helyes ecetbevitel valóban segíthet a túlsúly csökkentésében, de még az inzulin rezisztencia szindróma megelőzésében is hasznos lehet. Erőteljes antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően egy igen erős támogatást nyújt szervezetünknek abban, hogy felvegye a harcot bizonyos rákfajtákkal szemben is.

 

Méregtelenítő hatása miatt is érdemes fogyasztani, mert tisztítja a vesét és az egész szervezetet ezért csökkenti a krónikus fáradtságot. Egyensúlyozza a belső ökoszisztémát a belső pH-t lugosítja, és még a magas koleszterinszintünket is csökkenthetjük vele.

 

Biztos többen is hallottátok már azt a városi legendát, miszerint az almaecet a festékes anyajegyek eltávolítására az egyik legjobb természetes módszer. Na, ezt most mindenki nagyon gyorsan felejtse el, ugyanis ez az interneten keringő megtévesztő sületlenség egy hatalmas tévhit. Az anyajegyek kezelését, illetve azok eltávolítását minden esetben szakorvosra kell bízni!

 

Az almaecet fogyasztásánál kiemelten figyeljünk arra, hogy napi 2-3 evőkanálnyinál nagyobb mennyiséget semmilyen esetben ne fogyasszuk még hígítással sem, ugyanis ezzel a fogaknak, a toroknak és a gyomornak is ártunk, arról nem beszélve, hogy az íze sem túl felemelő. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy az ész nélkül való kortyolgatása szervezetünk káliumszint csökkenéséhez vezethet. Ez pedig nem túl jó, hiszen többek között az izmoknak és az idegeknek nagy szüksége van erre a makroelemre. Valamint a gyomorfekéllyel, refluxszal küzdő betegeknek nem ajánlott mert fokozhatja a tüneteket.

 

Jó egészséget, Egészségőrzők!

 

#vércukorszint #fogyás #zsírégetés #szív #érrendszer #koleszterin #lugosító #almaecet #inzulinrezisztencia #testsúlycsökkentés #méregtelenítés #tisztíó #salátaöntet

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay