Őszi óraátállítás 2022: van egy jó hírünk
2022. 10. 21.

A hidegebb hónapokba lépve elkerülhetetlen a téli időszámítás és vele együtt járó óraátállítás. Azt, hogy pontosan mikor és melyik irányba kell tekernünk a vekker mutatóit, az cikkünkből most kiderül. Egy biztos, hogy az őszi óraátállítás 2022-ben szerencsésen alakul.

Október utolsó vasárnapja felé haladva nem csak a hónap vége, hanem a téli időszámítás és az azzal járó óraátállítás is egyre aktuálisabbá válik. Ez egészen pontosan annyit tesz, hogy október 30-án hajnali 3 óráról 2 órára kell állítanunk a vekkert. Jó hír, hogy az őszi óraátállításnak köszönhetően szombatról vasárnapra egy órával többet aludhatunk, ezzel együtt pedig visszakapjuk a tavaszi óraátállítással elveszített órát is.

Öröm az ürömben, hogy ezen túl a nappalok rövidülnek, hamarabb sötétedik, az estéket pedig sokkal hosszabbnak érezhetjük. Az átállási vagy átmeneti időszak nem egyszerű szervezetünk számára sem, hiszen ez a változás sokaknál depressziót, fáradtságot, alvási- és emésztési zavarokat okozhat.

Tippek az óraátállítás mellékhatásai ellen 

Ha ezen tünetek valamelyikét ti is érzékelitek, ne nyúljatok egyből a gyógyszeres doboz után, ugyanis néhány gyógynövénynek köszönhetően könnyebben vehetjük az időeltolódásból adódó kellemetlenségeket. Alvásra és fáradtságra például kiváló a levendula, az orbáncfű vagy a citromfű tea, emésztésre a fehér akác, a mezei katáng vagy az apróbojtorján tea a jó választás.

Valamelyest tovább könnyíti dolgunkat, hogy a téli időszámítás első napja kapásból egy négynapos hosszú hétvégére esik, ami talán segítheti szervezetünk átállását az új időszámításra, hiszen többet pihenhetünk, mielőtt november 2-án visszatérünk a dolgos hétköznapokba.

Törekvések az eltörlésre

Az óraátállítást egyébként 1980-ban vezették be újra Magyarországon annyi  különbséggel, hogy akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás. Európában majd csak 1996-tól egységesítették a ma ismert rendszert. Az elmúlt években egyre többször felmerült az órák tekergetésének megszüntetése az EU-n belül, aminek eredményeként 2019-ben az Európai Parlament plenáris ülésén arról döntöttek, hogy két éven belül végleg meg kell szabadulnunk az óraátállítástól. A költségvetési tárgyalások nehézségei és a koronavírus-járvány miatt azonban lelassult ez a folyamat az EU-ban, így a nyári és téi időszámítás jelenleg nem szerepel a megvitatandó kérdések között. Az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak haladékot a döntésre, hogy melyiket időszámítást fogják használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, ám az erre irányuló kötelezettséget 2024-ig kitolták.

Ez is érdekelhet:

 

 

#téli időszámítás #óraátállítás 2022 #óraátállítás #óraátállítás ősszel

pixabay