Tippek őszi kirándulásokhoz
2022. 10. 24.

A tikkasztó nyár után szinte üdítően hatnak a hűvösebb őszi napok, ez pedig arra is remek alkalmat kínál, hogy felfedezzük hazánk rejtett szépségeit! Akár pár órás kirándulás, akár több napos túra a terv, érdemes kicsit keresgélni, és megpróbálni a megszokott kirándulóhelyeken túllépve új csodákat felfedezni. Éppen ezért hozunk is néhány ötletet, hogy merre érdemes indulni, és arra is, hogy mivel célszerű megtölteni a hátizsákunkat, hogy se az időjárás, se a korgó gyomor ne jelentsen akadályt!

A lenti összeállításban inkább pár óra alatt megjárható célpontokat ajánlunk, hiszen ezek bárkinek könnyedén teljesíthető távokat jelentenek, és akár családi programként is tökéletesek, hiszen a gyerekek számára sem különösebben megerőltetők. Ettől függetlenül azért nem árt, ha hozzá vagyunk szokva a mozgáshoz, hiszen sok esetben kell leküzdenünk közepes emelkedőket is, cserébe viszont jellemzően csodálatos kilátást kapunk jutalmul.

Az ország nyugati részén található a tihanyi Őrtorony kilátó, amely 2016 óta várja a túrázókat. A 16,5 méter magas, három szintes, szintenként egyre nagyobb alapterületű kilátó a római őrtornyok kilakítását idézi, erről kapta a nevét is. Alapvetően két útvonalon is megközelíthető: a Belső-tó felől indulva hosszabb, de lankásabb, akár kerékpárral is leküzdhető úton juthatunk el a kilátóhoz, ez az útvonal 3,5 km hosszú, és csak a végén van némi emelkedő. A másik lehetőség, hogy a 71-es út tihanyi leágazásánál tesszük le az autónkat, és innen egy kicsit meredekebb, de rövidebb, nagyjából másfél kilométeres túra során jutunk fel a csúcsra. A tájékoztató táblák segítségével gyakorlatilag biztosra mehetünk, és mindezért cserébe talán a Balaton legszebb körpanorámájában gyönyörködhetünk az út végén.

Kelet felé indulva érdemes felkeresni a szarvasi Halásztelki tanösvényt, amely 3,5 km-es hosszúságával, változatos útvonalával és 10 információs táblájával nem csupán egy kellemes napot biztosít a szabadban, hanem rengeteg információval is szolgál a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágáról, valamint kultúrtörténetéről. Nem csupán gyalog, hanem kerékpárral is kényelmesen bejárható, így ki-ki ízlése szerint dönthet arról, miként szeretné megismerni a környéket. Az erdőkben gyakoriak az odúlakó madárfajok (fekete harkály, kis fakopáncs és macskabagoly) és a ritka, fokozottan védett réti sas is előfordul itt, velük egész évben találkozhatunk, ha pedig szerencsénk van, akkor akár barna kányát is láthatunk, mielőtt a téli hónapokra útnak indulnak Afrika felé.

Most pedig lássuk, hogy mire is lesz szükségünk egy túra során - a kényelmes, légáteresztő ruházat és megfelelő cipő alapfelszereltségnek mondható - egy könnyed kiránduláshoz nem kell vagyonokat ölni technikai ruházatba, túrabakancsba, egy sima tréning felszerelés is teljesen elegendő, azonban nem árt, ha viszünk magunkkal vízálló darabokat arra az esetre, ha hirtelen eleredne az eső. Emellett gondoljunk arra is, hogy jól jönnek a finom, könnyen szállítható falatok is. A csomagolt szendvics és a házi finomságok könnyen összenyomódhatnak az út során, így ezeket inkább arra az esetre javasoljuk, ha a cél konkrétan egy vadregényes piknik, és így az ételek szállítása is kiemelt fontosságú. Ha csak egy hátizsákkal indulunk, és abba dobálunk bele mindent, akkor jobb, ha egyszerűbb megoldásokban gondolkodunk. Ilyenek lehetnek a különféle magvak, liofilizált gyümölcsök, vagy épp a különféle müzliszeletek - mindkét esetben érdemes körülnézni a Mixit kínálatában, hiszen a kisebb kiszerelésű magmixek és liofilizált gyümölcsök épp úgy megtalálhatók náluk, mint a gazdag választékban elérhető szuper útravaló szeletek.

 

#mixit detox #Mixit müzlikeverék #aszalt és liofilizált gyümölcsök #őszi kirándulás #egészséges műzliszeletek #tihanyi Örtorony kilátó

pixabay