Tudjátok, hogy mikor van a Nemzetközi Teahónap?
2020. 01. 12.

Biztosan veletek is szembejött már az internet valamely fórumán a hír, miszerint január a tea hónapja. Kissé zavarba ejtő számomra ez a dolog, ugyanis legjobb tudásom szerint a teának nem hónapja, hanem napja van, amit 2005-óta „ünneplünk” december 15-én egy Újdelhiben indított petíciónak köszönhetően.

A beadvány, amit teamunkások indítottak azzal a céllal, hogy nagyobb figyelmet kapjanak azok a nehézségek és kihívások, melyekkel nap mint nap szembesülnek munkájuk során, továbbá a nagy teabirtokokon dolgozók jogainak védelme volt a fő szempont Bangladesben, Vietnámban, Nepálban, Kenyában, Indiában, Malajziában, Srí Lankán, Ugandában, Tanzániában és Indonéziában. Na, de dióhéjban most legyen ennyi elég a Nemzetközi Teanapról, és inkább ízlelgessük a következőt: Nemzetközi Teahónap.

Bármennyire is próbáltam kutatni a web legmélyebb bugyraiban, nem igazán találtam használható információt erről az újdonsült év eleji akcióról azon túl, hogy januárban van. Egyébként ez dolog akár hivatalos, akár nem, tök jó kezdeményezés, hiszen ilyenkor talán még az is készít magának egy bögre gőzölgő gyógy- vagy gyümölcsteát, aki leginkább csak akkor fogyasztja, ha megfázott, és kúrálni szeretné magát, vagy maximum még a reggeli pirítos követelhet maga mellé néhány korttyal.  

Szóval, mindezek tudatában arra szeretnélek titeket buzdítani, hogy ne csak januárban teázzatok többet, hiszen nem elég, hogy egészséges és számtalan jótékony hatása van szervezetünkre, de a lelkünket is melengeti, nyáron pedig kiválló hűsítőként is funkcionálhat. Tehát, ha tehetitek, az egész évre gondoljatok úgy, mint egy hatalmas teahónap, amihez most ajánlok is nektek néhány finomságot, melyeket akár élvezeti teaként is, bármikor fogyaszthattok.

A klasszikus fekete tea

Én úgy gondolom, hogy nincs olyan ember, aki ne kóstolta volna már ezt a teatípust. Ha unalmas lenne önmagában, akkor nézzünk körül a teaboltok polcain. Ma már számtalan ízesítésben, aszalt gyümölcsökkel, virágokkal kombinálva is lehet kapni.

 

A legtöbb fekete tea jobban felpörget, mint egy csésze kávé. A thein (a tea koffeinje) élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést, emiatt pedig az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A fekete tea csökkenti a stresszhormon kialakulását és antibakteriális hatása is van.

A fehér tea

Ez egy igen különleges teafajta, mert levélkéit egy évben csak két napig, kora tavasszal szabad begyűjteni. Kézzel szedik, mert nagyon sérülékeny, emiatt mellőzik a gépek használatát. Ennek a teának rendkívül magas az antioxidáns tartalma, emiatt gátolja a sejtek öregedését, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, ráadásul még az immunrendszerünket is erősíti. Akár hiszed, akár nem, fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása, mert nagyon hatásosan csökkenti az éhségérzetet. 

Végül, de nem utolsó sorban, az igen sok embert érintő magas koleszterin problémát is kezelhetjük vele. Az elkészítésénél figyeljünk arra, hogy csak 70 °C-os vízzel szabad leönteni, és 5-7 perc áztatás után, leszűrve fogyaszthatjuk.

Bodza tea

Ilyenkor januárban nekem nem telik el úgy egy hét, hogy ne innék meg legalább egy csészével belőle. Az ízét egyenesen imádom! Minden egyes kortya selymes és feltölti a lelkemet. A testemnek is jót tesz, mert vértisztító, valamint vízhajtó hatása miatt nagyon jó vesetisztító.

 

Lázcsillapításnál is alkalmazhatjuk, mert nagyon jó izzasztó hatása van, ráadásul még a köhögésünket is megszüntethetjük vele. Magyarul, ez egy nagyon jó tea egy makacsabb nátha kezelésére is. Elkészítéséhez egy evőkanál szárított bodzát forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd leszűrés után fogyaszthatjuk. Ajánlott mennyiség: 1-2 csésze naponta.

Jó teázást Egészségőrzők!

#immunerősítés #köhögés #antioxidáns #január #tea #fekete tea #fehér tea #bodza #gyógyteák #énidő #szokások #élénkít #köhögés #Nemzetközi Teanap #Nemzetközi Teahónap #teahónap

A www.egeszsegorzo.hu minden olvasójának kiemelten felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel keresse meg kezelőorvosát, ne kezdje el saját magát gyógyítani, illetve ne módosítsa, ne hagyja abba az orvosa által előírt kezelést.

A www.egeszsegorzo.hu oldalon olvasható információk kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak. Minden szervezet és minden tünet más és más, nincs két egyforma probléma, ezért ne állítsunk fel magunknak diagnózist! Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Fontosak a részletek, vannak ellenjavallatok, nem alkalmazhat mindenki minden gyógymódot.

A www.egeszsegorzo.hu nem állít fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyesen, sem az Interneten keresztül. Célunk az egészség megőrzés és az egészséges életmód megismertetése a test és a szellem védelmében!

pixabay