Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én az utolsó pillanatig is azon gondolkozom, hogy vajon mivel lephetném meg az ünnepek alatt édesszájú szeretteimet. Eszter nem is küldhette volna jobbkor ezt a mutatós házi csoki receptet, mert még pont van rá időm, hogy elkészítsem. Próbáljátok ki ti is!
Már tényleg nyakunkon a karácsony! Lepjétek meg a barátokat, ismerősöket vagy a jófej szomszédot egy különleges gasztro ajándékkal.
A házi készítésű csoki receptje:
Elkészítés:
A cukor karamellizáláshoz körülbelül 10-15 dkg kristálycukrot egy serpenyőben, közepes fokozaton felmelegítjük. Néhány perc múlva a cukor szépen elkezd megolvadni. Addig kevergetjük, míg el nem olvad az egész, valamint szép aranybarna színű nem lesz a masszánk. Csakis ezután vegyük le a tűzről.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráöntjük a karamellünket. Arra figyeljünk, hogy mindezt addig tegyük, amíg meleg és folyós állagú. Egy spatula segítségével vékonyan elsimítjuk. Hagyjuk állni addig, amíg kihűl, és megszilárdul.
Közben aprítsuk fel a mogyorót, a banáncsipszet és a kekszet is. Miután kihűlt a cukor, azt is összetörjük kisebb darabokra. Ezek után nincs más dolgunk, mint a gőz fölött felolvasztott csokival kiönteni a sütőpapírral bélelt tepsinket, amit szépen elsimítuk úgy, hogy legalább fél centis vastagságú legyen.
A kedvenc részem következik, az pedig nem más mint a díszítés! Én a tetejére egy kis mogyoróvajat csurgattam, szórtam rá mogyorót, kekszet, banánchipset és cukorkristályokat is. Ha szeretitek az izgalmasabb ízeket, akkor egy kevés, nagyobb szemű tengeri sót is hinthettek rá. Végül fogunk egy kanalat és kissé belenyomkodjuk a díszítést a csokiba, majd hűtőbe rakjuk minimum 1 órára. Amikor megszilárdult, késsel felvagdossuk. Egy mutatós sütis dobozba, vagy egy szép üvegbe téve nagyszerű ajándék! Sokkal jobb, mint a boltban kapható csokoládék.
Jó karácsonyi készülődést és kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Recept és kép: Váradi Eszter